Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

Dare Hriberšek

13. avg 2021 ob 16:06:38

Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo in dušijo inovativnost. Zato bo zakon v zakonodajno proceduro vložen zelo kmalu.

Apple, čigar App Store je lani prislužil okoli 72 milijard dolarjev prihodkov, se je na novico odzval z besedami, da je njihova tržnica neprecenljiv pogon gospodarske rasti in inovacij, ki v ZDA zagotavlja okoli 2,1 milijona delovnih mest. Google, njihov Play Store letno prinese 38 milijard USD, se za zdaj še ni oglasil, je pa že od prej znano njihovo stališče, da imajo nekateri Androidi prednaloženih več tržnic in da lahko razvijalci izberejo tudi druge možnosti distribucije svojih izdelkov, kot pa njihov Play Store. Obe podjetji sta doslej že pokleknili pod pritiski, Apple je svojo provizijo za razvijalce, ki letno zaslužijo manj kot milijon ameriških dolarjev lani znižal s 30 na 15 odstotkov. Google se je tedaj odzval podobno, spustil je provizijo za razvijalce na 15 odstotkov, dokler v koledarskem letu ne presežejo milijona dolarjev. Kritiki obeh podjetij so oba ukrepa označili kot nezadostna.

Da tržnicam, kot smo jih doslej poznali, res bije zadnja ura, pa kaže to, da sta se danes na pobudo senatorjev odzvala tudi dva kongresnika, prav tako iz obeh strank, ki sta vložila t. i. companion bill, torej predlog zakona, ki ima podobno ali kar enako vsebino kot predlog senatorjev, le da je v proceduro vložen v drugem domu.