Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu

Dare Hriberšek

30. avg 2020 ob 14:57:14


Sodna in siceršnja vojna med založnikom Fortnita, Epic Games in Applom, ponudnikom ključne tržnice z aplikacijami, se nadaljuje. Spomnimo, gre za spor okoli provizij pri nakupih v aplikacijah in nasploh za očitke o Applovem monopolzimu, ki se je razplamtel, ko je Epic v Fortnitu omogočil neposredne nakupe, ki so obšli plačilo sicer običajne, 30 % Applove provizije. Ameriško zvezno sodišče je prejšnji ponedeljek odločilo, da lahko Apple Epicu v času do razrešitve protikonkurenčne tožbe prepreči ponujanje svojih naslovov v App Storu. Ne sme pa tega storiti ko gre za Unreal engine, programsko orodje, ki ga uporabljajo številni razvijalci.

Predstavniki Appla so zdaj sporočili, da so Epicu ukinili razvijalski račun. Ukrep sicer ne bo prizadel Unreal engina, tega namreč tam upravljajo z ločenega računa. Si bo pa odslej nemogoče prenesti Epicove igre, ob priljubljenem Fortnitu denimo še kak Infinity Blade, predvsem pa bo onemogočeno prejemanje popravkov in nadgradenj ter opravljanje nakupov prek App Stora. Če ste si namestitvene datoteke za Maca oz. iOS napravo prenesli že prej, naj bi te še vedno delovale.

Predstavniki Appla so se zadnje dni spustili tudi v precejšnjo PR bitko. Na tržnici so začeli krepko oglaševati PUBG, najpomembnejšega konkurenta Fortnita, v izjavi za javnost pa so poudarili, da je sodišče izrecno naložilo Epicu, naj do razrešitve spora spoštuje pravila App Stora. Namesto tega pa so v podjetju za Fortnite še vedno izdajali popravke, ki so ta pravila kršili, kar je nepravično do drugih razvijalcev na tržnici, predvsem pa je vodilo v spor, ki se zdaj razrešuje na plečih uporabnikov.

Predstavniki Epica so se za zdaj odzvali s sporočilom za javnost, v katerem navajajo, da so se v spor spustili zaradi pravice uporabnikov, da sami izberejo vire, iz katerih nameščajo svoje aplikacije. Ter da je izbris njihovega računa zgolj Applov odgovor na sodni spor med družbama.