Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Dare Hriberšek

17. jun 2020 ob 20:04:16

Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga preiskava EK nanaša na plačilno storitev Apple Pay, in sicer prav tako zaradi domnevnega kršenja pravil konkurenčnosti. Sporno je to, da Apple drugim razvijalcem omejuje dostop do NFC vmesnika na svojih napravah, kar pomeni, da vsi drugi ponudniki na njih ne morejo ponujati svojih e-plačilnih storitev. Evropska superkomisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je ob tem povedala, da je področje digitalnega plačevanja v času koronavirusne krize postalo še pomembnejše kot prej, zato je pomembno, da Applov pristop uporabnikom ne omejuje možnosti izbire, inovacij in konkurenčnih cen takih storitev.

So pa tudi uporniške izjeme: nemški poslanci so tako konec lanskega leta potrdili zakon, ki je Apple prisilil, da mora dostop do NFC čipa dopustiti tudi drugim. Predstavniki Appla so bili v času sprejema precej osupli, češ, da bo tak zakon zmanjšal prijaznost do uporabnika, ogrozil varnost podatkov in varnost zaupnih finančnih podatkov. Določba je sicer del širšega svežnja zakonov, uperjenega proti pranju denarja in za uporabnike v Nemčiji velja od letošnjega januarja dalje.