Slovenija medtem za nekaj časa nehala nadzirati rabo piškotkov

N/A

14. dec 2020 ob 12:25:16

Kot smo davi že poročali, je francoski informacijski pooblaščenec Googlu in Amazonu izrekel več desetmilijonske globe zaradi nameščenja sledilnih piškotkov brez uporabnikove privolitve, ob tem pa zagrozil s še dodatnimi dnevnimi kaznimi, če težave ne bi kmalu odpravili.

Ob tej priložnosti smo preverili, kaj na tem področju počne naša pooblaščenka za piškotke informacijska pooblaščenka, Mojca Prelesnik. Konec lanskega leta je namreč na svoji spletni strani napovedala podobno oster pristop do skrbnikov spletnih strani ("Za namestitev piškotkov je potrebna aktivna privolitev internetnih uporabnikov"), obenem pa najavila prenovitev svojih smernic o rabi piškotkov v to smer.

Kot se izkaže, pisarna pooblaščenke dobro leto kasneje še vedno razmišlja, kaj bo naredila.

Novih smernic namreč še niso objavili, oziroma še več, stare smernice so potihoma in brez pojasnila preprosto umaknili s svoje spletne strani. Klik na neposredno povezavo, ki jo je mestoma še mogoče najti v nekaterih starih mnenjih, vrača napako 404 Not Found. Upravljavci spletnih strani trenutno na njihovi spletnih strani ne morejo izvedeti, kakšna so pravila.

Iz njihove spletne strani tudi ne izhaja, da bi v tem času vodili kakšen postopek zavoljo rabe piškotkov. Kar je precej nenavadno, glede na to, da so nadzor spletnih strani iz pisarne (ti. "kavč inšpekcije") eni redkih postopkov, ki ne zahtevajo terenskega dela in jih je torej tudi v času epidemije mogoče izvajati povsem nemoteno. Upamo, da bodo čim prej zbrali pogum in javno objavili (po možnosti v Uradnem listu), da je čas, da gre regulativa s področja piškotkov na smetišče zgodovine. Naši primeri dobrih praks izpred slabih dveh let (stanje je povsod razen na spletni strani Državnega sveta in Policije približno enako kot v izvirni objavi) namreč dokazujejo, da je celotna ureditev tega področja namenjena samo zastraševanju in preganjanju ljudi, ki Velikega brata ne ljubijo dovolj.