Francija zaradi piškotkov oglobila Google in Facebook

Matej Huš

6. jan 2022 ob 20:39:24

Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je danes izrekel Googlu 150 milijonov evrov in Facebooku 60 milijonov evrov globe zaradi kršitev francoske zakonodaje na področju piškotkov. Nezakonitosti morata odpraviti v treh mesecih, sicer bodo sledile nadaljnje globe. Ključni očitek se tiče implementacije sprejemanja in zavračanja piškotkov, kar bi moralo biti enako zapleteno, a ni.

Kršitve so odkrili na straneh facebook.com, google.fr in youtube.com. Na teh straneh se obiskovalcem pojavi obvestilo o uporabi piškotkov, ki jih lahko sprejmejo z enim klikom. Za zavrnitev namestitve piškotkov pa je postopek daljši, kar je v nasprotju z 82. členom francoskega zakona o varovanju osebnih podatkov. Na tak način namreč podjetji uporabnike odvračata od zavrnitve piškotkov, zaradi česar so se številni uporabniki tudi pritožili pri CNIL-u.

Podjetji sta bili zato ogobljeni, sedaj pa imata tri mesece časa, da postopek tudi tehnično popravita, sicer bosta za vsak dan zamude kaznovani z dodatnimi 100.000 evri. Globi sta izračunani glede na dobiček podjetij iz oglaševanja, ki je posledica podatkov iz uporabe piškotkov. Google se je na globo odzval z besedami, da se zavedajo svoje odgovornosti in da bodo sodelovali s CNIL-om pri uveljavitvi potrebnih sprememb. Facebook pa pravi, da odločitev še proučujejo in da dajejo uporabnikom vse možnosti, da nadzorujejo piškotke.