Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca glede rabe piškotkov so se že ustalile

N/A

6. maj 2019 ob 06:58:45

Dva meseca od zadnje objave smo preverili, ali so nove dobre prakse nastavljanja spletnih piškotkov brez privolitve (ali celo z izrecno izraženo prepovedjo) uporabnika še vedno v uporabi.

Informacijski pooblaščenec (ip-rs.si)
Z zadovoljstvom ugotavljamo, da pisarna informacijske pooblaščenke ostaja svetilnik dobrih praks na tem področju. Analitične piškotke Matomo še vedno uporabljajo brez privolitve posameznika. Prav tako vztrajajo, da je dovolj, da se na strani z več informacijami napiše, da bodo te piškotke v primeru opt-outa izbrisali, čeprav tega v resnici ne storijo. Njihov režim rabe piškotkov tako ohranja vso svojo fleksibilnost. Edina sprememba je pravzaprav ta, da je obrazec za upravljanje privolitve v piškotke zdaj v angleškem jeziku.

Mestna občina Ljubljana (ljubljana.si)
MOL dosledno sledi dobrih praksam pisarne informacijske pooblaščenke. Analitične piškotke Google Analytics nastavijo že ob prvem obisku, prav tako pa jih ne zbrišejo niti, če uporabnik v nastavitvah poklika, da jih noče.

Vrhovno državno tožilstvo (dt-rs.si)
Tudi VDT ostaja pri dobrih praksah pisarne informacijske pooblaščenke. Analitične piškotke Google Analytics nastavijo že ob prvem obisku, pri čemer pa se za razliko od prej omenjene občine niti ne trudi ponujati videza opt-outa. Enostavna navodila uporabnikom, kako si v brskalniku pobrišejo piškotke zadostujejo.

Državni Svet (ds-rs.si)
Zgornji dom parlamenta prav tako sledi dobrim praksam pisarne, pri čemer gredo še korak dlje. Poleg analitičnih piškotkov Google Analytics na nekaterih podstraneh brez privolitve naložijo še oglaševalske piškotke Google Doubleclick. Seveda se nič ne spremeni, če uporabnik klikne na gumb »ne dovoli«. Še dobro, da jim pripada poslanska imuniteta.

Banka Slovenija (bsi.si)
Banka Slovenije se je skušala rešiti Googlovih piškotkov z linkanjem videoposnetkov z domene youtube-nocookie.com, vendar pri tem nekako niso uspeli, saj še vedno strežejo nepredstavljivo število oglaševalskih piškotkov (uporaba Google Taga Managerja pri tem zagotovo pomaga). Nismo sicer vedeli, da je to mogoče, a očitno je.

Agencija za civilno letalstvo (caa.si)
Agencija ostaja dober primer maksimizacije števila Googlovih piškotkov, brez vlaganja posebnega truda v njihovo naštevanje na strani z več informacijami o piškotkih (večina jih še vedno manjka) ali upravljanja privolitve v njih.

Kot vidimo, so državne institucije poskrbele, da se pogostost oziroma sladkost piškotkov ni prav nič zmanjšala. Prav tako pričakovane metode za zmanjševanje dnevnega odmerka piškotkov (npr. izraz nestrinjanja z njihovo namestitvijo) ne delujejo. Pisarna informacijske pooblaščenke pa tudi ni pokazala, da bi jih to stanje kaj motilo. Prakse tako postajajo ustaljene, kar jim bo počasi dalo pridih obveznosti. Za zasebni sektor, ki piškotke še toliko bolj rabi, je to seveda odlična novica.