Slovenija v celoti obupala nad nadziranjem rabe piškotkov

N/A

29. dec 2020 ob 06:20:54

Pred dvema tednoma smo poročali o pasivnosti pisarne informacijske pooblaščenke pri nadzoru nad rabo spletnih piškotkov (http cookies). Iz svoje spletne strani so namreč preprosto umaknili svoje smernice o rabi piškotkov. Prav tako so prenehali z izvajanjem nadzorov na tem področju. Številne javne spletne strani, na katere smo jih lani oz. predlani opozorili, namreč še vedno brezskrbno nastavljajo piškotke brez uporabnikove vnaprejšnje privolitve - npr. strani Vrhovnega državnega tožilstva, Javne agencije za civilno letalstvo ali Mestne občine Ljubljana. VDT je v času, od kar smo jih nazadnje vzeli pod drobnogled, celo dodal nekaj novih piškotkov (Userway vmesnik za osebe z okvaro vida).

Ugotovitev, da se je pisarna IP-RS odločila, da rabe piškotkov na slovenskih spletnih straneh več ne bo nadzirala, pa dokončno potrjuje lani prenovljena spletna stran slovenske vlade gov.si. Na strani, ki služi kot uradni portal za vse informacije vlade, ministrstev in drugih državnih organov in ki jo je v zadnjih mesecih v iskanju informacij o COVID-19 gotovo obiskal skoraj vsak slovenski uporabnik spleta, namreč takoj ob prvem obisku dobite dva analitična piškotka _pk_id in pk_ses. O tem, ali ju želite, vas vlada nič ne vpraša, niti vam ne da možnosti izklopa teh piškotkov. Pravzaprav vas o tem niti ne obvesti, saj na strani ni nobene pasice z informacijami o piškotkih (z nekaj muke smo informacije o tem sicer našli). Vse to je sicer v popolnem nasprotju s sodbami sodišča EU. ki je mnenja, da je mogoče piškotke uporabljati le na podlagi predhodne, izrecne in informirane ("aktivne") privolitve uporabnika, a pisarne IP-RS očitno ne moti, tako da že mora biti prav. Še dobro, da sodbe Sodišča EU veljajo samo za stranke.

Glede na to, da je portal gov.si prejel tudi nagrado za dobro oblikovanje, smo lahko prepričani, da je takšen pristop do rabe piškotkov dobra praksa, mnenje združenja gor ali dol.

Nadejamo se torej lahko, da bodo v prihajajočem letu tudi drugi državni organi piškotke uredili na enak način, njihova praksa pa bo služila kot učinkovit ščit tudi za spletne strani v zasebni lasti.

Bliža se konec neke ere. Tiranija grdih in neuporabnih cookie popupov v Sloveniji se bo končno lahko končala.