Za razliko od konkurence Google ne bo omogočal stalnega dela od doma

Matej Huš

1. maj 2021 ob 21:08:14

Ko se je začela epidemija covida-19, je Google večino zaposlenih poslal delat od doma. V ZDA se epidemija počasi umirja, ko cepljenje poteka s polno paro, zato bodo tudi podjetja poklicala zaposlene nazaj v pisarne. Google to načrtuje za september, nad čemer pa vsi niso navdušeni.

Z delom od doma je križ, saj ga nekateri zaposleni obožujejo, zaradi česar sta na primer Microsoft in Twitter sporočila, da bo to ostala stalna možnost, drugi zaposleni pa ga črtijo. Googlovo vodstvo sodi v slednjo skupino, saj želijo ljudi nazaj v pisarne. To pa jezi več zaposlenih, ki bi vendarle raje ostali pri trenutnem režimu dela. Številni so se ob začetku epidemije tudi preselili, saj nimajo namena več delati iz pisarn. Če bo Google to zahteval, bodo službo zamenjali, so povedali. Ob tem je treba priznati, da Google nikoli ni omenjal stalnega dela od doma, so pa večkrat prestavili datum, kdaj bo vrnitev potrebna.

Google je sicer lani sporočil, da bodo testirali hibridni režim, kjer bodo zahtevali vsaj tri dni dela iz pisarne na teden. Konkretnih smernic, kako bo to videti, še ni, zato zaposleni podjetja terjajo čimprejšnja pojasnila. Interne ankete kažejo, da si večina v Googlu želi delati iz pisarn (62 odstotkov), a le 8 odstotkov bi to počelo pet dni na teden.

Google od začetka goji kulturo fizične prisotnosti v podjetju, kjer zaposlenim nudijo številne ugodnosti, denimo veliko izbiro obrokov, prostore za oddih ipd. Med epidemijo je Google celo širil sedež v Mountain Viewu, načrtujejo pa še en kampus v San Joseju.