Francija zaradi piškotkov kaznovala Google in Amazon

Dare Hriberšek

13. dec 2020 ob 14:28:28

Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je zaradi kršitev njihovega zakona o varstvu osebnih podatkov Googlu izrekel kazen v višini 100 milijonov evrov. Od tega 60 milijonov matični družbi v ZDA in 40 njihovi evropski izpostavi Google Ireland. Zaradi podobne kršitve so s 35 milijoni evrov kaznovali tudi Amazon oziroma njihovo izpostavo v Luksemburgu.

Preiskovalci CNIL so namreč že marca ugotovili, da v primeru Googla uporabniki po prihodu na google.fr prejmejo oglaševalske piškotke, brez da bi se s tem strinjali. Na dnu strani je sicer pasica “Zasebnostno opozorilo Googla”, z dvema gumboma “Opomni me pozneje” in “Vstopi zdaj”. A pasica po mnenju francoskega regulatorja uporabnikom ne pove ničesar o piškotkih, ki so v tem trenutku že bili nameščeni v njihov sistem. To pa po mnenju posebej zato ustanovljene komisije ni dovolj, da bi bili francoski uporabniki vnaprej in jasno seznanjeni z Googlovimi namerami.

CNIL je v odločbi obema podjetjema še naložil, da morata v treh mesecih ustrezno prilagoditi obveščanje uporabnikov, v nasprotnem primeru ju čaka dnevni penal v višini 100.000 evrov, dokler se ne uklonita.

Google se je na kazen odzval z besedami, da so svoje uporabnike vedno obveščali vnaprej, jim dali v roke nadzor nad lastnimi podatki, obenem pa javnosti nudili koristne storitve. Prav tako je CNIL po njihovem mnenju spregledal dejstvo, da so tozadevni francoski predpisi nejasni in da se pogosto spreminjajo. Podobno je nestrinjanje z odločitvijo CNIL izrazil Amazon, češ da v podjetju neprestano prenavljajo zasebnostne prakse, da bi zadovoljili potrebe svojih uporabnikov in regulatorjev ter da si v vsaki državi kjer poslujejo prizadevajo za spoštovanje tamkajšnjih predpisov.