Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Matej Huš

19. nov 2020 ob 19:55:18

Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih tožilcev iz prav toliko zveznih držav v ZDA, poravnal v višini 113 milijonov dolarjev. Klasična klavzula poravnave je tudi dejstvo, da ne priznavajo nobenih nepravilnosti ali kršitev zakonodaje. Največji kos pogače bo dobila Arizona, in sicer pet milijonov dolarjev, preostanek pa si bodo enakomerno razdelile ostale zvezne države. Apple še vedno vztraja, da niso storili nič narobe, in da je poravnava najcenejša rešitev pravne zagate. A dejstvo je, da je bil Apple leta zanikal, da bi umetno upočasnjeval svoje naprave ob izidu novih. Tudi razkritje leta 2017 ni izviralo iz Appla, temveč so ga odkrili neodvisni preiskovalci, nato pa ga je Apple teden dni pozneje preprosto moral potrditi. Kasneje je Apple omogočil izklop funkcije in vpogled v aktivnost.

To ni edina tožba, ki je Apple doletela zaradi te iste poteze. Že marca letos se je v drugi tožbi poravnaval v višini 500 milijonov dolarjev, od česar so levji delež dobili lastniki telefonov (iz ZDA). Ti so imeli do konca oktobra čas, da priglasijo svoj zahtevek v višini 25 dolarjev odškodnine. Šlo je za telefone iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE z iOS 12.2.1 ali novejšim, ter iPhone 7 in 7 Plus z 11.2 ali novejšim, prodanimi do 21. decembra 2017. Tožbe so bile vložene tudi v drugih državah, kjer so bile izrečene globe.