Apple bojda ob iztrošeni bateriji upočasni iPhone

Matej Huš

13. dec 2017 ob 12:25:11

V internetu so vnovič oživele burne debate, ali Apple na starejših telefonih, ki imajo že nekoliko izrabljeno baterijo, namerno upočasni procesor. Razlogov za takšno početje ne manjka, saj v podobni obliki to počno skoraj vsi prenosni računalniki - kadar jih izključimo iz omrežne napetosti, upočasnijo takt, da baterija zdrži dlje. Pri iPhonih pa naj bi Apple na ta način poskrbel, da baterija tudi v drugi polovici svojega življenja še vedno zmore telefon držati pokonci cel dan. Ideja v resnici ni slaba, toda ...

Toda zadnja debata se vrti okrog vprašanja, ali Apple to počne in ali je prav, da o tem nič ne reče, saj uradno o tem nikjer nič ne piše. Na Redditu se je razživela diskusija, ki jo je sprožil lastnik enega iPhona 6S. Ta se je po nadgradnji na iOS 11 že precej upočasnil. Ker je bil že star, mu je zamenjal baterijo, kar je začuda telefon tudi pospešilo. Test z Geekbenchem je pokazal, da je telefon z novo baterijo skoraj dvakrat hitrejši. Na starejših modelih (iPhone 5S) se to ni dogajalo, prav tako pri iPhonu 7 in novejših ta efekt ni tako očiten.

Ob tem se seveda spomnimo na probleme z baterijo, ki jih je imel iPhone 6 ob izidu. Ker so se iPhonu nepričakovano ugašali, jih je Apple manjše število vpoklical in jim zamenjal baterije. Vse težave pa je rešil iOS 10.2.1 dva meseca pozneje, čeprav Apple trdi, da je šlo za dva ločena problema z enakimi simptomi. Apple je v nadgradnji poskrbel, da procesor ni nikoli zahteval višje napetosti, kot jo je baterija glede na trenutno stanje napolnjenosti lahko zagotavljala. Zdi se, da so vsi ti pojavi povezani. Medtem pa ima iPhone 7 varčna jedra, ki porabijo le petino energije in se uporabljajo, ko od telefona ne zahtevamo nič posebnega, zato pojav ni tako očiten.

Frekvenco procesorja v iPhonu lahko preverimo s programom CPU Dasher64 ali DasherX. Tovarniška za iPhone 6S znaša 1.848 MHz.