Apple zaradi škandala pocenil zamenjavo baterij v iPhonu

Matej Huš

29. dec 2017 ob 15:18:16

Po priznanju, da se v starejših iPhonih ob slabši bateriji upočasni procesor, česar Apple ni pravočasno razkril uporabnikom, so se lotili odpravljanja škode. Apple bo pocenil zamenjavo baterij in ponudil več informacij, so sporočili.

Od konca januarja pa do prihodnjega decembra bo Apple ponujal zamenjavo baterije po znižani ceni. Doslej je menjava stala 80 dolarjev, v tem času pa bo moč dobiti novo baterijo že za 30 dolarjev. Menjava baterije je način, kako ponovno pohitrimo telefon, saj z novo baterijo procesor in ostale komponente delujejo s polno močjo. Poleg tega bo Apple prihodnje leto v posodobitvi za iOS dodal dodatne informacije o kondiciji baterije, da bodo uporabniki enostavno videli, ali je njihov telefon počasnejši zaradi iztrošenosti baterije.

Apple je še pojasnil, da se je sporna funkcionalnost začela uporabljati z iOS 10.2.1, ki je odpravil težave z nepričakovanim ugašanjem iPhonov 6 in 6S. Odkrili so, da se to zgodi, ker komponente zahtevajo več energije, kot jo lahko iztrošena baterija ponudi v kratkem času. Zaradi tega iOS prilagaja hitrost delovanja nekaterih komponent, kar pa lahko vpliva na počasnejše zaganjanje aplikacij in ostale zmogljivosti telefona.