Google se je poravnal v kolektivni tožbi zaradi zavajanja o zasebnosti lokacijskih podatkov

Matej Huš

15. nov 2022 ob 07:54:40

Google se je poravnal s 40 ameriškimi zveznimi državami v tožbi, ki so jo te proti njemu sprožile zaradi zavajajočih informacij in nastavitev zasebnosti pri beleženju lokacijskih podatkov (Location History). Sporna dejanja segajo v obdobje 2014-2020, v javnost pa so se izstrelila sredi leta 2018. Tedaj je Associated Press poročal, da izklop nastavitve Location History ne zadostuje, ker obstaja še dodatna nastavitev, ki je večina uporabnikov ne pozna in ne izključi. Začele so se tožbe.

Google je lani izgubil v Avstraliji, v ZDA se je nedavno poravnal z Arizono, sedaj pa je uredil še največjo težavo v ZDA. Poravnava v tožbi 40 zveznih držav je težka 391 milijonov dolarjev. Google je ob tem poudaril, da gre za stare grehe, saj so funkcionalnost spremenili že pred leti. To drži, a tudi stare dolgove je treba odplačati.

Poleg odškodnine bo Google v naslednjih mesecih spremenil tudi nekaj nastavitev glede zasebnosti. Navedel bo več podatkov, poenostavil bo zahtevke za izbris in posodobil registracijo. Spremembe bodo začele veljati prihodnje leto. Odškodnina, ki jo mora Google plačati, pa je manj od njegovega zaslužka v enem dnevu.