Francija preiskuje Apple zaradi suma načrtovanja zastarelosti

Matej Huš

9. jan 2018 ob 23:10:50

Afera z upočasnjevanjem iPhonov, zaradi katere si je Apple v ZDA nakopal več skupinskih tožb, je pljusknila tudi čez Lužo. Čeprav je Apple ponudil zelo znižano menjavo baterije, ki bo v ZDA stala 30 dolarjev, pri nas pa 43 evrov pri pooblaščenih serviserjih, je Francija začela uradno preiskavo.

Francoska potrošniška organizacija za boj proti vnaprej načrtovani zastarelosti naprav HOP je decembra vložila pritožbo zoper Apple, v kateri podjetju očitajo namerno upočasnjevanje starih iPhonov z namenom pospešiti prodaj novih. V Franciji je programirana zastarelost nezakonita, saj zakonodaja prepoveduje manipulacijo z napravami, ki bi jim skrajšala življenjsko dobo in s tem pospešila prodajo naslednikov. Zagrožena kazen je dve leti zapora za odgovorno osebo in pet odstotkov letnih prihodkov podjetja.

Francoske oblasti, natančneje organ pri ministrstvu za gospodarstvo, ki se ukvarja z zaščito potrošnikov (DGCCRF), so v začetku leta zato začele uradno preiskavo primera zaradi suma programirane zastarelosti in zavajanja pri Applovih izdelkih. Apple postopka še ni komentiral. So pa že predhodno pojasnili, da so v starejših iPhonih procesor in druge komponente upočasnili zato, ker so baterije proti koncu življenjske dobe šibkejše in ne morejo več zagotavljati zadosti moči za pogajanje vsega pri polni hitrosti. Apple je v odgovor tudi pocenil menjavo baterij, s čimer se programske omejitve ponastavijo, in napovedal programsko nadgradnjo, ki bo uporabniku dala več informacij o stanju baterije in naprave. Apple hkrati dodaja, da je z upočasnitvijo naprave v resnici podaljšal njeno življenjsko dobo, saj bi se v nasprotnem primeru nenapovedano izklapljala.