Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

Matej Huš

31. jul 2020 ob 08:33:37

Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski tožbi uporabnikov naprav iPhone od 6 do 7 Plus poravnali, za kar so odšteli 500 milijonov dolarjev. Globe so dobili tudi v tujini, denimo v Franciji, kjer so morali plačati 25 milijonov evrov.

A zgodba še ni zaključena, saj sedaj tečejo nove preiskave. Apple preiskujejo tožilstva, saj sumijo, da je praksa ne samo nepoštena (prva poravnava je bila civilna), temveč tudi nezakonita, kar vodi v kazenske postopke. Apple je že leta 2017, po odkritju sporne prakse, omogočil cenejšo menjavo baterij (za 30 dolarjev), kar je procesorje spet obudilo k izvorni hitrosti, ter dodal programsko možnost izklopa funkcije.