Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Matej Huš

25. okt 2018 ob 20:20:31

Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi netransparentnosti pri baterijah, saj uporabnikom ni dal ustreznih informacij o pričakovani življenjski dobi ter napotkov o vzdrževanju in menjavah.

Samsung je bil oglobljen zaradi težav z novim operacijskim sistemom Android 6, ki so ga namestili tudi na Galaxy Note 4. Operacijski sistem je bil prezahteven za ta telefon, zaradi česar so se začele pojavljati težave v delovanju. Ker je bil tedaj Note 4 izven garancije, so morali ljudje popravljati telefon na lastne stroške ali kupiti novega.

Glavni očitek obema podjetjema so preagresivne posodobitve programske opreme, ki so jih nudili tudi za starejše naprave, čeprav te niso bile sposobne zanje. Uporabnikov na te pomanjkljivosti niso opozorili, temveč so jih še vzpodbujali k nadgradnji. Rezultat so bile naprave, ki so dejansko delovale slabše kot ob nakupu, zato so uporabniki kupili nove.

Podobna preiskava poteka tudi v Franciji, kjer pa še ni končana. Podjetjema tam grozi do 5 odstotkov letnih prihodkov globe in zaporne kazni za odgovorne osebe.