Omrežja zaostrujejo boj proti teorijam zarot okoli koronavirusa

Jurij Kristan

9. apr 2020 ob 13:16:59

Požigi britanskih baznih postaj mobilne telefonije so YouTube in Facebook naposled pripravili do tega, da sta pričela odstranjevati vsebine, ki razglašujejo povezavo med omrežji 5G in pandemijo covida-19. V WhatsAppu so medtem vnovič začasno omejili posredovanje sporočil, da bi zmanjšali širjenje dezinformacij o pandemiji.

Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zagorelo več baznih postaj mobilne telefonije, ki so jih z bencinom napadli teoretiki zarot, prepričani, da tehnologija 5G pripomore k širjenju bolezni covid-19. Takšne dezinformacije med drugimi načrtno širijo tudi skupine mešetarjev s pripomočki, ki naj bi posameznika domnevno ščitili pred sevanji. Tovrstni zaslužkarji brezvestno zlorabljajo rastoči val tesnobe in strahu, ki spremlja pandemijo, zato njihovo število narašča. Drugi način izkoriščanja negotovih razmer smo lahko videli v ponedeljek, ko je bil YouTubov video, v katerem je razvpiti teoretik zarot David Icke razglašal sorodne netočne trditve, izrabljen za zbiranje donacij. Skrajne razmere in pa dejstvo, da je zaradi karantene ogromno ljudi doma na internetu, so dejavniki, ki močno pospešujejo širjenje lažnih novic, žal pa k temu nemalo pripomorejo tudi slabo informirani zvezdniki; med drugim so bili pri njihovem deljenju zasačeni igralca Woody Harrelson in John Cusack ter pevka M.I.A.

To je velike nalinijske platforme, ki so se v zadnji tednih na različne načine že lotevale boja proti dezinformacijam, pripravilo do zaostritve postopanja. YouTube je zgoraj omenjeni video že odstranil, čeravno naj zbranega denarja kanalu ne bi odtegnili. Za v prihodnje obljubljajo zgledno odstranjevanje videov o širjenju koronavirusa, katerih vsebina se ne sklada z dognanji WHO, natančnejše preverjanje kanalov s takšnimi vsebinami in odločnejši odvzem pravic do prenosov v živo ter rabe orodij za monetizacijo. V ponedeljek so tudi pri Facebooku povedali, da bodo po hitrem postopku brisali vsebine, ki pandemijo povezujejo z omrežji 5G, toda obenem ni jasno, ali bodo zaostrili pristop tudi do drugih dezinformacij, ki se tičejo pete generacije mobilne telefonije.

Podjetje iz Menlo Parka je obenem zategnilo pas še pri pretoku podatkov skozi aplikacijo WhatsApp, kjer bo popularne novice mogoče do nadaljnjega deliti zgolj z enim pogovorom naenkrat in ne več s petimi. Gre za objave, ki so bile deljene vsaj petkrat in jih označuje dvojna puščica. Omejevanje hkratnega deljenja je firma pričela uporabljati predlani, ko se je izkazalo, da je širjenje dezinformacij skozi aplikacijo močno pripomoglo k pogromom v Indiji in jugovzhodni Aziji. Dotlej je bilo mogoče objavo deliti v 256 pogovorov hkrati, zatem le še s petimi, študije pa so pokazale, da je prijem občutno znižal viralnost objav. Ker gre za šifrirano platformo z zasebnimi pogovori, so druge oblike cenzure vsebin na njej težje izvedljive. Ko je pred tedni postalo jasno, da so na WhatsAppu zaživele laži o koronavirusu, je podjetje moralo zopet ukrepati.