V Veliki Britaniji zaradi teorij zarote gorijo bazne postaje

Matej Huš

5. apr 2020 ob 13:25:17

Britanska policija preiskuje požare na vsaj štirih baznih postajah (Birmingham, Liverpool, Melling, Belfast), ki so izbruhnili ta teden. V Birminghamu in Belfastu je zagorelo v četrtek, v Liverpoolu v petek. Sumijo, da je šlo za namerne požige, a preiskava še poteka, zato vzroka za požare še ne morejo potrditi. Glede na objave na družbenih omrežij in usklajenost požarov pa sumijo, da so požari povezani s teorijo zarote o vplivih mobilnega omrežja 5G na širjenje novega koronavirusa.

Na Facebooku se je začel širiti poziv k požigu baznih postaj, ki ga podjetje po prvih prijavah sploh ni umaknilo. Z nadlegovanjem in verbalnimi napadi se spopadajo tudi delavci, ki vzdržujejo ali postavljajo telekomunikacijska omrežja. Situacija postaja dovolj nevzdržna, da je podjetje Openreach, ki je del BT, javno prosilo, naj javnost ne nadleguje delavcev, ki polagajo optične povezave, ker te nimajo ničesar s 5G. Britanski regulator medijev Ofcom je ob tem medijem zagrozil s sankcijami, če bodo širili lažne informacije o covid-19, kamor sodijo tudi teorije zarote o povezavi s 5G. Ofcom je že kaznoval postajo Uckfield FM, ki je objavila intervju z domnevno medicinsko sestro, ki je trdila, da je izbruh koronavirusa v Wuhanu posledica postavitve omrežja 5G. A večinoma se te teorije zarote širijo po družbenih omrežjih, kjer je Ofcom nemočen. Dodatno težavo predstavljajo nekateri zvezdniki oziroma influencerji z velikim številom sledilcev, ki te teorije še podpihujejo.

Župan Liverpoola Joe Anderson je potrdil, da je prejel tudi grožnje v povezavi s temi teorijami zarote in da jih je prijavil policiji. Na internetu sta se teorijam zarote v zadnjem času pridružili dve novi mešanici. Po eni naj bi bil 5G kriv za pešanje imunskega sistema ljudi, zaradi česar da ti laže zbolevajo za covid-19, po drugi pa naj bi virus za širjenje izkoriščal radijske valove. Zaradi tega se je odzval tudi direktor National Health Service za Anglijo Steve Powis, ki je dejal, da so te teorije najhujša oblika lažnih novic. Dodal je, da je telekomunikacijska infrastruktura ključna v trenutni zdravstveni krizi. V Veliki Britaniji so telekomunikacijska omrežja priznana kot kritična infrastruktura. Odzvati se je moralo celo ministrstvo za medije, ki je zavrnilo povezavo med 5G in koronavirusom.