YouTube bo odstranjeval vse neresnice o cepivih

Matej Huš

29. sep 2021 ob 23:02:55

Konec je pretvarjanja, da je YouTube platforma in ne medij, za katerega veljajo standardi in ki uveljavlja (strožjo ali milejšo) uredniško politiko. Google je sporočil, da bodo odslej odstranjevali vse objave, v katerih se širijo dvomi in nasprotovanje znanstvenemu konsenzu o kateremkoli registriranem cepivu, ne le zoper covid-19. Že lani so podjetja Twitter, Facebook in Google sporočila, da bodo aktivno odstranjevala vsebine, ki bodo širile neresnice in zavajanja o covidu-19. Sedaj se urednikovanje razširja na prav vsa cepiva.

Iz Googla so sporočili, da bo odslej na YouTubu prepovedano širjenje dezinformacij o vseh cepivih, ki so po mnenju zdravstvene stroke učinkovita. To pomeni, da ne bo več možno objavljati posnetkov, v katerih posamezniki trdijo, da so cepiva nevarna, da povzročajo avtizem (kar je bilo že večkrat ovrženo) in podobno. Od lanskega ukrepa zoper neresnice o covidu-19 je YouTube odstranil več kot 130.000 videoposnetkov, proti čemur so se nasprotniki borili tako, da niso več izrecno omenjali bolezni, temveč so začeli govoriti o cepivih na splošno. Tudi zaradi tega Google sedaj širi pravila igre. V povezavi s covidom-19 na sploh je YouTube odstranil več kot milijon posnetkov. Podobno velja za Facebook in Twitter, ki sta še bolj kot Facebook na udaru tudi politike, ki jasno zahteva odgovornost pri objavljanju.

Ob tem poudarjajo, da bodo še vedno dovolili objave, kjer gre za znanstveno diskusijo o rezultati kliničnih testov cepiv. Druga izjema bodo objave o osebnih izkušnjah, torej pričevanja. Kdor pa bo to skušal združiti več tovrstnih vsebin in jih po možnosti podkrepiti s komentarji, ki so v nasprotju s stroko, mu bo videoposnetek umaknjen. Karkoli si kdo misli o tej potezi, dejstvo ostaja, da gre za zasebna podjetja, ki si na svoji platformi tovrstne poteze v ZDA lahko privoščijo.