Raziskava na Cornellu: Trump gonilo dezinformacij o covidu-19

Matej Huš

3. okt 2020 ob 15:45:40

Raziskovalci z univerze Cornell so analizirali več kot 38 milijonov različnih časopisnih člankov, da bi ugotovili, od kod in kako se širijo dezinformacije, teorije zarote in neresnice o novem koronavirusu SARS-CoV-2 tudi v klasičnih medijih. Če smo menili, da so te omejene pretežno na družbena omrežja in platforme za objavljanje, so v novi študiji pokazali, da to ni res. V študiji so ugotovili, katere so najpogostejše teme dezinformacij in tudi, presenetljivo, da je ameriški predsednik Donald Trump najpogostejši skupni imenovalec. Več kot 37 odstotkov problematičnih objav omenja Trumpa, s čimer je ta daleč najpogostejši pojem.

V študiji so analizirali 38 milijonov besedil v angleščini, ki so bila objavljena v tradicionalnih medijih med 1. januarjem in 26. majem letos. Med njimi so odkrili 1,1 milijona člankov, ki so vsebovali dezinformacije o pandemiji. Med temi je bilo le 16,4 odstotka takšnih, ki so preverjali dejstva, torej so dezinformacije vsebovali zaradi komentarjev in popravkov(fact-checking), medtem ko je večina člankov z dezinformacijami napisana, kot da so to dejstva. Med dezinformacijami so identificirali 11 tem, ki so se najpogosteje pojavljale: čudežna zdravila, globoka država, prevara demokratske stranke, bioorožje iz wuhanskega laboratorija, Bill Gates, 5G, antisemitske zarote, nadzor prebivalstva, Anthony Fauci, plandemija in juha iz netopirjev. Trump je vzpodbudil največ objav o čudežnih zdravil, zlasti z aprilskim nastopom, kjer je omenjal zdravljenje s sredstvi za dezinfekcijo, ter s svojo podporo hidroksiklorokinom. Ko je aprila Trump dejal, da bi lahko ljudi zdravili z UV svetlobo in razkužili, se je količina člankov o čudežnih zdravilih potrojila. Ta porast pripisujejo njegovemu nastopu.

Vodja raziskave Sarah Evanega je rezultate komentirala z besedami: "Največje presenečenje je dejstvo, da je predsednik ZDA največje gonilo dezinformacij o covidu. To je zaskrbljujoče, saj ima v resničnem svetu hude zdravstvene posledice". Za The New York Times so avtorji raziskave povedali še, da jih je presenetilo, da so bile teorije zarote omenjene manjkrat, kot so pričakovali, Trump pa večkrat. Joshua Sharfstein z medicinske fakultete Johns Hopkins je dejal, da je to eden izmed razlogov, zakaj se ZDA s pandemijo spopadajo slabše kot ostale države. Avtorji raziskave poudarjajo, da izsledki kažejo, da mediji prepogosto nekritično povzemajo in poročajo o izjavah politikov in drugih vplivnih oseb, ne da bi preverili njihovo verodostojnost, s čimer nehote pomagajo pri širjenju dezinformacij. Popravki, kadar jih objavijo, sledijo z zamudo, zato je večina javnosti ne prepozna. Zaradi tega predlagajo dvoje: več pozornosti v medijih bi morali dobiti strokovnjaki, hkrati pa bi morali mediji ob poročanju o izjavah politikov že v istem prispevku opozoriti, kadar vsebujejo dezinformacije.

Raziskava, ki so jo opravili na Cornellu, še ni bila recenzirana, ker ti postopki trajajo. Avtorji so dejali, da so rezultate s svetom delili pred recenzentskim postopkom, ker imajo zelo pomembne informacije za javno zdravje. Med epidemijo covida-19 se je povečalo število primerov raziskav, ki so javnosti in medijem priobčene pred recenzijami in objavo v znanstvenih revijah. V normalnih razmerah je to nezaželeno, med epidemijo pa je za raziskave o covidu-19 postal (nezaželen?) standard. Cornell Alliance for Science, kjer je zaposlena vodja raziskave, je neprofitna ustanova v okviru Univerze Cornell in jo finančno podpira Fundacija Billa in Melinde Gates.