Google bo namenil 6,5 milijona dolarjev za razkrinkavanje lažnih novic

Matej Huš

3. apr 2020 ob 08:47:16

Google je sporočil, da bo zaradi porasta količine lažnih novic in dezinformacij po izbruhu koronavirusa namenil 6,5 milijona dolarjev za financiranje preverjanja dejstev. Financirali bodo neodvisne preverjevalce dejstev (fact-checkers) in neprofitne organizacije, ki se boriju proti širjenju dezinformacij, s poudarkom na zavajanjih glede koronavirusa. Alexios Mantzarlis iz Google News Laba je ob tem poudaril, da morajo za pravilno informiranje ljudi sodelovati vsi: znanstveniki, novinarji, znane osebe, platforme (družbena omrežja) in ostali. Zaradi negotovosti in strahu so ljudje še bolj dojemljivi za neresnične informacije, zato je povpraševanje po delu preverjevalcev dejstev še toliko večje, kar Google finančno podpira.

Neprofitna organizacija First Draft bo med drugimi deležna dodatne Googlove podpore. First Draft upravlja spletno središče za različne vire informacij in hkrati novinarjem nudi usposabljanje o razločevanju informacij. Podobnih platform je še precej, denimo brazilska Comprova, evropski Full Fact in Maldita.es, Correctiv itd. Google premišljuje tudi, kako v svoj Google News na vidno mesto postaviti posebno sekcijo za preverjena dejstva o novem virusu.

Poleg financiranja organizacij za boj proti dezinformacijam bo Google pomagal tudi s spremljanjem trendom. Google ima informacije iz prve roke, kaj ljudje množično iščejo. Tako postane jasno, katera vprašanja javnost še posebej tarejo, in jih nato lahko novinarji zastavijo strokovnjakom. Google Trends bo odslej bolj dostopen novinarjem, zdravstvenim organizacijam in lokalnim oblastem.