Clearview AI ima kot kaže zaledje v skrajni desnici

Dare Hriberšek

8. apr 2020 ob 22:06:53

Clerview AI, aplikacija za samodejno prepoznavo obrazov, ki po zatrjevanju predstavnikov istoimenskega podjetja temelji na nekaj milijardah fotografij, je očitno tesno povezana z nekaterimi skrajno desničarskimi organizacijami v ZDA. Kot poroča Huffington Post, se je Hoan Ton-That, eden od ustanoviteljev, leta 2016 udeležil večerje z belim supremacistom Richardom Spencerjem, ki jo je organiziral znani desničarski mecen Jeff Giesea, sicer sodelavec Petra Thiela, ustanovitelja družbe Palantir, člana uprave Facebooka in glasnega podpornika trenutnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ton-That je bil donedavna obenem tudi član kanala na Slacku, na katerem so med drugim delovali posamezniki, kot je desničarski aktivist Chuck Johnson, skrbnik neonacijevske spletne strani Daily Stormer Andrew Auernheimer in kovalec zarotniških teorij Mike Cernovich. Prav Johnson naj bi se leta 2017 na Facebooku pohvalil, da dela na projektu algoritma, ki bo identificiral vse ilegalne migrante in jih pomagal deportirati iz države. Johnson naj bi pozneje tudi iskal kontakt s Trumpovim svetovalcem Stephenom Millerjem, da bi mu ponudil način, s katerim bi lahko poiskali vse tujce v državi. Ni jasno, kako se je to končalo, a dejstvo je, da sta danes med Clearviewjevimi strankami tudi FBI in zloglasna agencija ICE (Immigration and Customs Enforcement).

Dalje, Clearview je leta 2017, ko se je še imenoval Smartchekr, za kratek čas najel Douglassa Mackeya, ki je pred tem upravljal Twitterjev račun pod psevdonimom Ricky Vaughn, na njem pa objavljal rasistično propagando in protijudovske stripe. Naslednjo povezavo Cleraviewa s skrajno desnico predstavlja Marko Jukic, ki je aplikacijo tržil pri organih pregona, pred tem pa je na različnih blogih objavljal teme, povezane s segregacijo Judov.

Hoan Ton-That se je na tokratno objavo odzval z besedami, da je odraščal na spletu, kar ni vedno pozitivno vplivalo na njegova stališča in da je v tem obdobju večkrat raziskoval najrazličnejše mejne ideje. Kot pravi, ne da bi vanje verjel, pač pa je šlo zgolj za raziskovanje, ki se je končalo potem, ko je ugotovil, da je njegovo poslanstvo pomagati napraviti Ameriko varnejšo. Vsem tistim, ki so brali njegova nekdanja razmišljanja pa se je tudi opravičil.

Clearview je svojo milijardno bazo fotografij zgradil s pomočjo t. i. scrapinga družbenih omrežij, spletnih iskalnikov in drugih spletnih virov. V trenutku, ko se je slednje razvedelo, so od vseh večjih spletnih podjetij prejeli sodne zahteve po prenehanju takega početja. Poslovanje in delovanje Clearviewa trenutno preiskuje generalni tožilec ameriške zvezne države Vermont, medtem ko je tožilec v New Jerseyu tamkajšnji policiji preprosto prepovedal uporabo sporne aplikacije.