Clearview širi svojo aplikacijo po svetu. Tudi v Slovenijo?

Dare Hriberšek

11. feb 2020 ob 14:10:02

Poročali smo že o aplikaciji za samodejno prepoznavo obrazov Clearview, ki jo menda uspešno preizkuša policija v ZDA. Aplikacija ni sporna le z vidika zasebnosti, pač pa tudi zaradi načina pridobivanja svoje baze fotografij. Te namreč spraska s spleta, z vseh pomembnejših družabnih omrežij, kot so Instagram, Twitter, YouTube in Facebook, zaradi česar naj bi ta baza po njihovih besedah obsegala že spoštljive tri milijarde posnetkov.

Takoj po objavi so v pri Clearview od vseh večjih spletnih podjetij prejeli sodne zahteve po prenehanju t. i. scrapinga, med zadnjimi se je prejšnjo sredo odzval še Facebook, ki pa je nanje podobno, a zgolj neformalno zahtevo naslovil tudi glede Instagrama. Pri tem je zanimivo, da je Peter Thiel, član uprave Facebooka, obenem tudi vlagatelj v Clearviewu, svojega, precej kričečega konflikta interesov pa za medije do sedaj še ni želel komentirati.

Medijskemu trušču navkljub pa se Clearview skuša prodati čimveč državam sveta. Pri Buzzfeed so tako pridobili dokument, ki navaja 22 vlad, s katerimi je Clearview trenutno v pogajanjih. Med njimi so tudi take, ki nimajo najboljšega spričevala glede spoštovanja temeljnih človekovih pravic. Denimo Združeni arabski emirati, Katar in Singapur. Na zemljevidu je opaziti tudi Slovenijo.

A to kot kaže ne drži. Na naši Policiji so zanikali, da bi bili v stiku s podjetjem Clearview, prav tako, da nimajo namena širiti obstoječe tehnologije prepoznave obrazov, ki jo že uporabljajo. Tudi o tem smo že poročali, gre za aplikacijo Face Trace, ki jim jo je prodalo celjsko podjetje CENT. Čeprav policija zanika, da bi ta bazo fotografij črpala z družabnih omrežij, pa tvit enega od zaposlenih nakazuje tudi to možnost.