Ukrajina v vojni uporablja Clearview AI

Matej Huš

15. mar 2022 ob 09:16:18

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v soboto začelo uporabljati programsko opremo Clearview AI za prepoznavanje obrazov in avtomatično identifikacijo ljudi, je za Reuters potrdil izvršni direktor podjetja. S programom želijo odkrivati ruske vohune, se boriti proti dezinformacijam in identificirati umrle. S programom na primer preverjajo mimoidoče na kontrolnih točkah. Dostop do Clearview AI je Ukrajina dobila brezplačno, so še povedali v podjetju.

Clearview je podjetje, ki ima za svojo aplikacijo megalomanski cilj. Sposobni želijo biti prepoznati vsakega človeka, česar so se lotili z ustvarjanjem ogromne baze podatkov. V bazi imajo že več kot 10 milijard posnetkov ljudi, kar omogoča prepoznavanje večine ljudi iz razvitega sveta. Zaradi tega proti podjetju tečejo številni sodni postopki, tako v ZDA kakor v Evropi. Francija je na primer že jasno povedala, da je uporaba Clearview AI nezakonita. Tudi nezakonita uporaba v Evropi ni nič nenavadnega.

Sedaj pa je jasno, da je aplikacija uporabna tudi v vojni, kjer so informacije še posebej dragocene. Izvršni direktor Clearviewa Hoan Ton-That je Ukrajini poslal ponudbo za pomoč, medtem ko Rusiji te aplikacije niso ponudili. Iz Ukrajine ni uradne potrditve, da aplikacijo uporabljajo, a so na začetku vojne povedali, da razmišljajo o podobnih ponudbah. Clearview ima v svoji bazi 10 milijard posnetkov tudi dve milijardi posnetkov z ruskega družbenega omrežja VKontakte, zato je še posebej uporabna. Za kaj točno Ukrajina aplikacijo uporablja, Ton-That ne ve.