Clearview je svojo pot začel kot igračka bogatašev

Dare Hriberšek

8. mar 2020 ob 19:59:36

New York Times je objavil zgodbo, ki sega v oktober leta 2018. John Catsimatidis, ameriški milijarder, je večerjal v eni od Manhattanskih restavracij, ko je vanjo z neznanim spremljevalcem vstopila njegova hčerka. Catsimatidis je enega od natakarjev zaprosil, naj neznanca fotografira, posnetek pa je naložil v tedaj še neznano aplikacijo in že čez nekaj trenutkov je vedel, da njegova potomka večerja z vlagateljem iz San Francisca, njegov življenjepis ji je tudi poslal v SMS sporočilu. Mladenka je bila upravičeno presenečena, njen oče je namreč uporabljal aplikacijo Clearview AI, še preden je bila ponujena na trgu.

Običajno smrtniki smo zanjo prvič izvedeli v začetku letošnjega leta, ko se je z njeno uporabo pohvalila ameriška policija, pozneje pa je postalo jasno, da orodje že s pridom uporabljajo številni organi pregona po vsem svetu. Clearview, ki bazo fotografij črpa iz malone vseh znanih družbenih omrežij in spletnih iskalnikov, je nato od podjetij, kot sta Google in Facebook prejel zahtevo po prenehanju takega početja. Predstavniki Clearviewa so zatem prešli v defenzivo in hiteli zatrjevati, da so v aplikacijo vgrajene številne varovalke zasebnosti ter da jo uporabljajo le usposobljeni profesionalci, za točno določene namene: iskanje storilcev kaznivih dejanj, pri čemer so najpogosteje omenjali žrtve spolnega nasilja.

A primer Johna Catsimatidisa kaže, da so Clearview že precej pred policijo beta testirale njihove potencialne stranke, pa tudi prijatelji in znanci lastnikov podjetja. Ti so ga s pridom uporabljali na zabavah, da so identificirali zanimive neznance. To so v podjetju zdaj tudi potrdili, češ da je šlo za začasne uporabniške račune strateških partnerjev, ki so lahko aplikacijo preizkusili. John Catsimatidis je dostop dobil prek enega od ustanoviteljev, aplikacijo pa je preizkusil tudi v svoji verigi trgovin, da bi identificiral tatiče in obiskovalce, ki so bili v resnici lastniki konkurenčnih trgovin. Buzzfeed je naletel na še dva podobna primera uporabe, šlo je za neimenovani sindikat in neko nepremičninsko podjetje, oboji so aplikacijo uporabili, da bi prepoznali posameznike s tveganim obnašanjem. Nicholas Cassimatis, strokovnjak za umetno inteligenco pa je povedal, da so ga pri Clearviewu oktobra lani najeli za preizkus natančnosti delovanja aplikacije. Vanjo so vnesli fotografije 864 ameriških zveznih in lokalnih politikov in Clearview je prepoznal prav vsakega od njih. Po končanem preizkusu je aplikacijo smel obdržati in jo uporablja še danes.

Končno, lani septembra je Clearview posredno omenil tudi igralec Ashton Kutchner, ki se je zadnje čase prav tako podal med vlagatelje tveganega kapitala. Med nekim intervjujem je omenil,da ima na telefonu nameščeno aplikacijo v beta razvojni fazi, ki jo podrži pred katerimkoli neznanim obrazom in v trenutku izve njegovo identiteto, vse njegove spletne uporabniške račune in druge podrobnosti. Dodal je še, da je vse skupaj naravnost strašljivo.