Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Matej Huš

20. jan 2020 ob 19:22:12

Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo določile pogoje in način obdavčitve multinacionalk. Dodal je, da vsi vedo, da so spremembe potrebne, in da je on zadnji, ki bi podpiral trenutni sistem. Ob tem je popihal na dušo še Ircem in dodal, da je Applova zavezanost Irski neomajna.

Na Irskem ima Apple 6000 zaposlenih. Evropsko lokacijo so odprli leta 1980 in odtlej je bilo to glavno vozlišče za ves mednarodni, ne le evropski promet. Mimogrede, ko je Evropska komisija ugotovila, da je dala Irska Applu neupravičen davčni popust v višini 13 milijarde evrov, se je pritožila - Irska!