Francija sama v obdavčitev velikih tehnoloških podjetij

Dare Hriberšek

18. dec 2018 ob 11:53:34

Francija bo, potem, ko v EU za to (še) ni dobila širše podpore, s 1. januarjem sama vpeljala davek na velika tehnološka podjetja. Ta naj bi v prvem letu v proračun prinesel dodatne pol milijarde evrov, je za medije povedal finančni minister Bruno Le Maire. Velika Britanija, ki se sicer pripravlja na odhod iz EU, je oktobra prav tako napovedala 2 % davek na digitalne storitve, o podobnem ukrepu pa razmišljata tudi španska in italijanska vlada.

EU GAFA tax, imenovan po začetnicah Googla, Amazona, Facebooka in Appla, za katerega se poleg Francije najbolj zavzema še Nemčija, naj bi predstavljal odgovor na izogibanje plačevanja davkov s strani velikih podjetij, ki so v ta namen spletla kompleksno strukturo hčerinskih podjetij, s pomočjo katerih prihodke v evropskih državah uspešno kanalizirajo v davčne raje. Predlog takega vseevropskega davka se sicer pripravlja v okviru OECD (Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj), a je tempo sprejemanja za Francijo prepočasen. Poleg tega mu ostro nasprotujejo nekatere države članice, denimo Irska, ki ima na svojem ozemlju evropske sedeže številnih Ameriških tehnoloških družb, med njimi Googla, Appla in Facebooka.

Francija sicer v sodelovanju z Nemčijo pripravlja tudi 3 % davek na prihodke iz digitalnega oglaševanja, ki bo stopil v veljavo leta 2021.