Apple Irski plačal 14 milijard evrov zaostalih davkov, a upa na uspešno pritožbo

Matej Huš

19. sep 2018 ob 20:17:38

Pred dvema letoma je veliko prahu dvignila odločitev Evropske komisije, ki je po triletni preiskavi odločila, da je Apple na Irskem dobil nezakonit davčni odpustek. Irska davčna uprava mu je odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna. Zato je Komisija zahtevala, da Irska od Appla izterja skoraj 13 milijard evrov davkov. Apple na Irskem prikaže večino mednarodnega prometa, a zaradi ugodne davčne obravnave ne plača skoraj nič davka na dobiček. Leta 2003 je od dobička plačal odstotek davka, do leta 2014 pa je ta delež padel na 0,005 odstotka.

Gre za posledice dogovorov iz let 1991 in 2007, s katerimi si je Apple pridobil ugodno davčno okolje, Irska pa več tisoč delovnih mest. Toda tovrstni odpustki niso zakoniti, ker gre za preferenčno obravnavo posameznega podjetja. Irska, ki v EU igra vlogo davčne oaze, se tega zelo dobro zaveda, zato davka sploh ni želela izterjati, temveč se je hotela pritožiti. Kasneje je tožbo zoper Komisijo vložil tudi Apple, ki razumljivo ne želi plačati 13 milijard evrov. Lani se je Irska vendarle vdala in odločila, da bo od Appla izterjala ta znesek, a sta se z Applom domenila, da bodo sredstva počakala na skrbniškem računu, dokler sodni mlini ne premeljejo Applove pritožbe.

Apple je sedaj to tudi storil (oziroma si je verjetno izračunal, da bo to še najceneje) in plačal 14 milijard evrov. Irsko finančno ministrstvo je potrdilo, da so denar prejeli, zaradi česar bo Evropska komisija umaknila tožbo zoper Irsko. Evropska komisarka Margrethe Vestager je to tudi uradno potrdila. Zanimivo je, da je najbolj navdušen nad koncem sodnega postopka irski finančni minister Paschal Donohoe. Skupno je šlo za 13,1 milijarde evrov premalo plačanih davkov in 1,2 milijarde evrov zamudnih obresti.

Medtem pa Apple še vedno pričakuje, da bo evropsko sodišče na koncu odločilo v njegov prid, pri čemer ga podpira tudi Irska, ki še vedno vztraja, da Apple ni prejel nobene nezakonite ugodnosti. Sredstva bodo zato do končne odločitve počakala na skrbniškem računu.