Konec irsko-nizozemskega sendviča za Google

Matej Huš

2. jan 2020 ob 18:25:44

Googlovo starševsko podjetje Alphabet v prihodnosti ne bo več uporabljalo davčnega trika, znanega pod imenom dvojni irsko-nizozemski sendvič, s katerim so se za nedoločen čas izognili plačilu davkov na dobiček. Da bodo to prakso opustili, so nakazovali že novi davčni obračuni, ki so jih predložili ameriški davčni upravi IRS. Sedaj pa je to potrdil še tiskovni predstavnik podjetja.

Praksa je bila sicer še v minulem letu zelo aktivna. Leta 2017 so na ta način pred obdavčitvijo zavarovali 19,9 milijarde evrov, leta 2018 že 21,8 milijarde evrov, za minulo leto pa številka še ni znana. A od leta 2020 dalje se tega ne bodo več šli, zagotavljajo. Odslej bo intelektualna lastnina licencirana v ZDA, kjer je podjetje domicilno, in ne več na Bermudskem otočju. V Googlu medtem trdijo, da so že doslej so plačevali davek na dobiček po efektivni 23-odstotni davčni stopnji, od tega kar 80 odstotkov v ZDA.

Google tega ni storil le iz altruizma, temveč je k tej odločitvi pripomoglo znižanje davka na dobiček. Ta je v ZDA do leta 2018 znašal 35 odstotkov, odtlej pa so ga porezali na 21 odstotkov (v Sloveniji je ta davek 19 odstotkov, efektivna obdavčitev pa je zaradi olajšav povprečno okrog 10-13 odstotkov) in izvzeli dobičke, ki so že bili obdavčeni v tujini. Drugi faktor je sprememba irske zakonodaje, ki so jo sprejeli leta 2014. Letos se izteče prehodno obdobje tudi za podjetja, ki so jo že bila koristila (npr. Google).

V preteklosti je Google (pa ni bil edini) izkoriščal posebnost nizozemske in irske davčne ureditve, ki je omogočala neobdavčeno kopičenje denarja v davčnih oazah. Intelektualna lastnina je bila registrirana pri podjetju na Bermudi. Prvo irsko podjetje je zbralo vse dobičke iz prodaje izven ZDA, potem pa jih je plačalo nizozemski podružnici, ki jih je nakazala naprej v drugo irsko podjetje, ki pa je bilo bermudski davčni rezident. S tem so se podjetja izogibala plačilu davkov, zaradi česar je bila Irska pod pritiskom EU in je na koncu morala zakonodajo tudi spremeniti.