Irci bodo pojedli vse dvojne sendviče

Matej Huš

14. okt 2014 ob 23:35:49

Na Irskem se bo spremenila davčna zakonodaja, ki je bila doslej deležna številnih kritik iz ostalih držav EU, saj je tujim multinacionalkam omogočala legalno izmikanje plačilu davkov, kar računalniški velikani s pridom izkoriščajo. Irski finančni minister Michael Noonan je spremembe napovedal skupaj s predstavitvijo proračuna za prihodnje leto, ki bo prvi proračun po sedmih letih, ki ne bo obremenjen s hudimi varčevalnimi pogoji zaradi evropskega paketa pomoči (non-austerity budget).

Evropska komisija je letos začela preiskavo Irske, ker naj bi s svojo davčno ureditvijo podjetjem, kot je Apple, nudila nedovoljeno državno pomoč. Pred ameriškim senatom so bila številna podjetja že na zagovoru zaradi te iste prakse. Gre za (za zdaj še legalno) strukturo, ki se imenuje dvojni irski sendvič, ker vključuje dve irski podružnici. Po veljavni zakonodaji je mogoče, da na Irskem registrirano podjetje ni tamkajšnji davčni rezident, če ima vodstvo v tujini, za kar podjetja največkrat uporabijo davčno oazo. Zato multinacionalke na Irskem ustanovijo podružnico in jo vodijo iz davčne oaze, potem pa ta ustanovi še eno podružnico, ki je irski davčni rezident. Slednja prodaja izdelke po EU (ali svetu brez ZDA), prvi podružnici pa plačuje visoke licenčnine, s čimer se skoraj ves dobiček neobdavčeno prelije v davčno oazo.

EU že dlje časa opozarja Irsko, da to ni dopustno, saj morajo v boju zoper davčne oaze vse države sodelovati in uskladiti zakonodajo. Očitno je zaleglo, saj bo prihodnje leto po napovedih omenjena možnost ukinjena. To bo veljalo le za nova podjetja, zato pričakujemo porast registracije novih podjetij v letošnjem decembru. Za obstoječa podjetja bo prehod mehkejši, a Irska obljublja, da bo irski dvojni sendvič do leta 2020 zgodovina. Do takrat bo trajalo prehodno obdobje.

Še vedno pa bo Irska obdržala nizko, 12,5-odstotno obdavčitev dobička podjetij. Ta je ena izmed najnižjih v EU. Ob uporabi dvojnega irskega sendviča ni tako pomembna, ker so prikazani dobički tako ali tako zelo nizki, ob ukinitvi tega obvoza pa bo postala zelo pomembna. Videli bomo, kako se bodo na spremembe odzvali Apple, Google, Facebook in drugi, ki prek irskih podružnic poslujejo s celotno EU.

Poleg tega je Noonan napovedal še znižanje stopnje obdavčitve v najvišjem dohodninskem razredu z 41 na 40 odstotkov, dvig pragu zanj (z 32.800 na 33.800 evrov), izreden dvig socialnih prejemkov v decembru za 25 odstotkov (božičnica) ter ohranitev začasno znižane 9-odstotne stopnje DDV-ja za turistični sektor.