Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Matej Huš

3. jan 2018 ob 13:06:23

Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje davčno zakonodajo v vseh državah in plačuje vse davke. To je tehnično gledano res, a problem ni bil nikoli utaja davkov, temveč nelegitimno izmikanje, ki si ga multinacionalke lahko privoščijo. Irska vlada je sicer svojo zakonodajo popravila že leta 2015 in luknjo, ki je omogočala tovrstno izigravanje, odpravila. Podjetja, ki so jo uporabljala, pa jo lahko izkoriščajo v prehodnem obdobju, ki bo trajalo do konca leta 2020.

Google je bil leta 2016 efektivno obdavčen z 19,3 odstotki glede na vse prihodke, kažejo podatke ameriške davčne uprave. V resnici je večino davkov Google plačal v ZDA, kjer je tovrstno skrivanje težje, medtem ko v tujini Google dobro skriva dobičke v davčne oaze. V Evropi uporablja irske in nizozemske podružnice, v Aziji pa singapurske. Na Irskem so dobički obdavčeni z 12,5 odstotki, torej je Google z manevrom v letu 2016 privarčeval vsaj dve milijardi evrov. Spremembe pa se obetajo tudi v ZDA, kjer je običajna stopnja davka na dobiček 35-odstotna. Minuli mesec sprejeti zakon bo obdavčil tudi prihodke, ki jih ameriška podjetja zadržijo v tujini, in sicer s 15,5 odstotka (če jih zadržijo kot denarna sredstva) ali 8 odstotki (če so v manj likvidni obliki). Prav tako pa bodo ZDA dodatno obdavčila podjetja, ki so v povprečju globalno efektivno obdavčena z manj kot 13,125 odstotka.