Zuckerberga v britanskem parlamentu ne bodo videli

Dare Hriberšek

7. nov 2018 ob 21:40:55

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je zavrnil povabilo na pričanje v Westminstru, na katerega sta ga skupaj povabili komisiji kanadskega in britanskega parlamenta. Še več, v času, odkar je bilo vabilo pred dobrim tednom dni poslano, so se pobudi pridružila še predstavniška telesa Avstralije, Argentine in Irske. Med zaslišanjem naj bi Zuckerberg razjasnil pretekla dogajanja na priljubljenem družabnem omrežju, povezana z lažnimi novicami in varovanjem osebnih podatkov uporabnikov. Zuckerberg naj bi pred veliko mednarodno komisijo, kot so jo poimenovali, stopil 27. novembra letos.

No, povabljenec je kot rečeno vabilo zavrnil in sicer s pojasnilom, da je njegova udeležba na takih zaslišanjih pred vsemi svetovnimi parlamenti, ki bi si to želeli, nemogoča. A parlamentarci kot kaže še ne bodo odnehali. Kot je povedal vodja Komisije za medije britanskega parlamenta, Damian Collins, se s pridružitvijo trojice novih držav pritisk na vodstvo Facebooka povečuje, zlasti, ker njihovi poslanci zastopajo 170 milijonov uporabnikov, ki jih ima omrežje v teh državah.

Mark Zuckerberg je sicer letos že pričal pred ameriškim kongresom in senatom, udeležil se je tudi zasedanja v Evropskem parlamentu