Zuckerberg pričal pred Kongresom

Matej Huš

11. apr 2018 ob 09:31:11

Facebookov šef Mark Zuckerberg je včeraj zvečer pričal pred Kongresom, kjer je skoraj pet ur odgovarjal na vprašanja, povezana z afero Cambridge Analytica, zlorabo osebnih podatkov in domnevnim ruskim vpletanjem v volilno kampanjo. Pred senatnima odboroma za pravosodje in trgovine se je Zuckerberg opravičil za fiasko in obljubil, da bo Facebook storil vse, da se to ne bo ponovilo, kar vključuje tudi številne spremembe. Danes ga čaka še zaslišanje pred odboroma za energijo in trgovino v predstavniškem domu.

Zuckerberg je potrdil, da so bili zlorabljeni podatki 87 milijonov uporabnikov in ne 50 milijonov, kot se je poročalo sprva. Zuckerberg je na zaslišanju večkrat poudaril, da Facebook bije bitko z ruskimi operativci, ki platformo skušajo zlorabiti za vplivanje na ameriško javno mnenje pred volitvami. Dejal je, da ne bi bili smeli na besedo zaupati Cambridge Analytici, kar je bila ena največjih napak v njegovem vodenju podjetja. Prav tako niso obvestili Zvezne komisije za trgovino. Zato je Zuckerberg zagotovil, da bo Facebook izvedel temeljito preverjanje vseh aplikacij, ki še tečejo na omrežju. Facebook je celo zagnal mehanizem za prijavo nepravilnega rokovanja s podatki, v katerem lahko odkritelji prijavljajo nepravilnosti in so za to nagrajeni (nekakšen privacy bug bounty).

Zuckerberg, ki je namesto v običajni majici sedel v obleki in mirno odgovarjal na vprašanja, je slišal številne kritike Facebookovega modela ravnanja z osebnimi podatki. Senatorji so dejali, da če Facebook in ostala družbena omrežja ne bodo ukrepala in zagotovila standardov, bo zasebnost na silo zaščitil zakonodajalec. Zuckerberg se je celo zaslišanje vedel zelo vljudno in profesionalno, tudi ko so nekateri senatorji postavljali zelo neprijetna vprašanja ali sodbe o Facebooku. Senatorji so bili kljub številnim opravičilom, ki so jih slišali v zadnjih dneh, skeptični do Facebooka. Navsezadnje je cel poslovni model podjetja v nasprotju z varovanjem osebnih podatkov, saj podjetje živi od njih.

Velik del zaslišanja se je vrtel okrog regulacije, za katero se je tudi Zuckerberg strinjal, da je potrebna, če bo primerna. Dejal je, da je pripravljen sodelovati pri njeni pripravi.