Zuckerberg s svojimi odgovori ni prepričal ameriških poslancev

Dare Hriberšek

24. okt 2019 ob 19:48:54

Prvi človek Facebooka je včeraj sedel pred člane Komisije za finančne storitve ameriškega Kongresa, da bi pojasnil zakaj je dobro, da njegovo podjetje nadaljuje z uvedbo svoje kriptovalute Libra. Na prvi pogled vse skupaj ni bilo preveč uspešno, praktično vsak od poslancev je Zuckerbergu postregel z bogato zgodovino najrazličnejših kršitev, ki je je podjetje zagrešilo v zadnjih letih.

Sama predsednica Komisije, demokratka Maxine Waters je izrazila globoko skepso, zlasti zaradi vloge njegove platforme pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve 2016, pa tudi zaradi zadnje odločitve vodstva Facebooka, da v političnih oglasih ne bodo preverjali resničnosti navedenih dejstev. Watersova je povzela, da je podjetje doslej že prevečkrat pogrnilo pri vprašanjih nacionalnega interesa, da bi mu zdaj dovolili še eksperiment z lastno valuto, ki utegne zamajati mednarodne finance in tudi položaj ameriškega dolarja.

Molčali niso niti republikanci, ki so Zuckerbergu očitali, da se ni zmenil za dosedanja opozorila, ki so mu jih pošiljali iz Komisije, celo, da jih ni niti prebral ter da očitno misli, da je uničevanje življenj nekaterih svojih uporabnikov navadna šala. Pogoltniti je moral celo očetovske napotke, kot je ta, da si ugled služimo po kapljicah, stran pa ga zlahka zlivamo v vedrih.

Zuckerberg je na plaz kritik odgovoril, da se zaveda, da Facebook v tem trenutku ni najprimernejši nosilec takega projekta, da pa je po njegovem mnenju uvedba Libre nujna. Obljubil je tudi, da bodo glede tega spoštovali mnenja in napotke ameriških regulatorjev, s projektom pa ne bodo nadaljevali, dokler ne dobijo njihovih zelenih luči. V primeru, da bi se družbeniki, zbrani v trenutno nekoliko razpadajočem konzorciju za Libro odločili drugače, pa bo Facebook združenje prisiljen zapustiti. Slednje pa ne velja za politično mnenje, ki bi ga morebiti dali poslanci obeh ameriških predstavniških teles. To se je sicer pokazalo že pred meseci, ko je Kongres pozval Facebook naj zamrzne razvoj Libre, dokler se ne vzpostavi primeren zakonodajni okvir, a podjetje napotka ni upoštevalo. Zuckerberg je na podobno vprašanje tudi tokrat odgovoril, da zanj zadostuje, da poslanci nadzorujejo delo finančnih regulatorjev. Skratka, v primeru, da Facebook s strani slednjih dobi dovoljenje, bo z uvajanjem Libre nadaljeval, ne glede na morebitno negativno mnenje Kongresa.