Zuckerberg leporečil pred evropskimi poslanci

Matej Huš

22. maj 2018 ob 23:05:09

Danes zvečer je potekalo nenavadno zaslišanje Marka Zuckerberga pred nekaj evropskimi poslanci (voditelji strank, nekaj poslanci in člani odbora za državljanske svoboščine), ki je bilo v resnici bolj srečanje kakor zaslišanje. Povod za zaslišanje je bila seveda afera Cambridge Analytica, v kateri so bili odtujeni osebni podatki več milijonov uporabnikov, kar je seveda EU dvignilo na noge. Zuckerbergovo pričanje je potekalo v nenavadnem formatu (najprej so postavili vsa vprašanja, kasneje pa je odgovarjal precej prosto) in v časovni stiski (omejitev 75 minut), kar mu je omogočilo, da se je izognil precej neprijetnim vprašanjem. Ali kot je dejal Guy Verhofstadt ob koncu: "Postavil sem šest odločevalnih vprašanj. Dobil nisem niti enega odgovora." Philippe Lamberts je dejal, da je Zuckerberg z razlogom zahteval obliko zaslišanja, ki mu je omogočila ponavljanje naučenih fraz o potrebni regulaciji in varovanju podatkov, o podrobnostih pa niso slišali nič.

Poslanci so postavili različna vprašanja in izpostavili več pomislekov. Guy Verhofstadt je na primer omenil, da Facebook z Messengerjem hodi po tankem ledu glede protimonopolne zakonodaje, saj ima monopolni položaj (poleg WhatsAppa). Nigel Farage je, pričakovano, Facebooku očital, da sedaj pri čiščenju ekstremizma in sovražnega govora diskriminira normalne desničarske ideje. Pomisleki so bili tudi glede zbiranja podatkov in njihove obdelave.

Zuckerberg se je sicer opravičil za fiasko in dejal, da so premalo upoštevali odgovornost podjetja in da se takšne napake ne bodo več ponovile. Obljubil je obsežno nadgradnjo Facebooka, ki bo namenjena zaščiti uporabnikov, kar bo podjetje tudi precej stalo. Predsednik Parlamenta Antoni Tajani mu je povedal, da taki incidenti predstavljajo napad na temeljne evropske vrednote. Preprečili bodo oglaševanje strani z lažnimi novicami, je nadaljeval Zuckerberg, časovno omejili bodo dostop aplikacij do osebnih podatkov, aplikacije pa bodo tudi pod strožjim nadzorom. Ni pa Zuckerberg predočil nobenih podrobnih informacij, kaj in kako Facebook zbira in obdeluje, ko gre za osebne podatke. Evropi se je dobrikal tudi z napovedmi, da bo število zaposlenih povečal s 7.000 na 10.000, hkrati pa bodo na Danskem odprli še tretji evropski podatkovni center. Sedaj imajo enega na Švedskem in enega na Irskem.

Facebook meni, da je njegova vloga v volilnih kampanjah pozitivna. Zuckerberg je pojasnil, da Facebook omogoča povezovanje volivcev, izmenjavo mnenj in da po njegovem mnenju dviguje volilno udeležbo. Na vprašanja o ameriških volitvah pa je odvrnil, da so se prepozno odzvali na rusko vmešavanje in da tedaj niso bili pripravljeni na tako množično informacijsko ofenzivo. Sedaj bo bolje, saj bo Facebook najel 10.000 ljudi, ki bodo skrbeli za čiščenje plevela.

Posnetek zaslišanja, ki bi bilo moralo potekati za zaprtimi vrati, a so se zaradi razburjenja poslancev in državljanov odločili za odprt format, je mogoče pogledati tudi na internetu.