Velika Britanija in Kanada povabili Zuckerberga na pričanje

Dare Hriberšek

31. okt 2018 ob 21:24:23

Parlamentarni komisiji obeh držav, med drugim pristojni tudi za problematiko medijev, sta sta s skupnim povabilom, da posreduje ključne odgovore glede afere Cambridge Analytica, na pričanje povabili Marka Zuckerberga, ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka.

Vabilo, nekakšen mednarodni precedens, je posledica zasebnostnih in političnih afer, ki so se zgodile v povezavi s to družabno platformo, ki ji zlasti zahodne vlade pripisujejo odločilen vpliv na svoje volivce. Skupno zaslišanje se bo odvilo konec novembra v Westminstru, poleg predsednikov in verjetno tudi članov komisij obeh držav, pa so vabljeni tudi predstavniki parlamentov drugih držav, ki so v preteklosti želeli zastaviti vprašanja šefu Facebooka, pa se ta na njihova vabila ni odzval.

Zuckerberg je namreč letos že pričal pred ameriškim kongresom in senatom, udeležil se je tudi zasedanja v Evropskem parlamentu, pozivi Kanade in Velike Britanije ter še nekaterih drugih držav, pa so naleteli na gluha ušesa ali pa so s Facebooka tja poslali koga od nižjega menedžmenta.

Predsednika komisij, Britanec Damian Collins in Kanadčan Bob Zimmer, sta v vabilu med drugim zapisala: "Razumeva, da se ne morete udeležiti prav vsakega parlamentarnega zaslišanja, a verjameva, da vaši uporabniki v vseh državah potrebujejo vzvod za uveljavljanje odgovornosti, ki jo ima vaša organizacija in to neposredno, prek vas. Menimo, da je ta odgovornost nekaj, kar morate sprejeti." Obe komisiji v vabilu še poudarjata, da želita končno poročilo o zadevi izdelati do konca letošnjega leta, zato je zaslišanje Zuckerberga nujno opraviti v najkrajšem možnem času.

Predstavniki Facebooka so potrdili, da so vabilo prejeli in da se bodo nanj odzvali v predvidenem roku, to je do 7. novembra.