Ali DHS ve, kdo je Satoshi Nakamoto

Matej Huš

29. avg 2017 ob 22:54:44

Izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto še vedno buri domišljijo, saj njegova identiteta kljub skoraj desetletju prizadevanj in nekaj poizkusom še vedno ni znana. Ni Dorian Nakamoto, ni Nick Szabo in ni Craig Steven Wright. V resnici ni jasno niti, ali je Satoshi Nakamoto en sam človek ali morda skupina več posameznikov. To ne bi bilo nič nenavadnega, saj so Francozi pred skoraj sto leti kot Nicolas Bourbaki pisali aksiomatsko matematiko. Kakorkoli, če kdo ve, kdo je Satoshi Nakomoto, potem so to ameriške obveščevalne službe. Alexander Muse trdi, da je Oddelek za domovinsko varnost (DHS) identificiral Nakamota kot skupino štirih posameznikov, a identitete ne razkriva.

Muse trdi, da so mu viri iz DHS potrdili, da so uspeli identificirati, kdo je Satoshi Nakamoto. Uporabili so stilometrijo, kakor se imenuje analiza besedila, s katero je mogoče precej dobro identificirati posameznika, če le imamo na voljo dovolj velik korpus. Čeprav Nakamota ne poznamo, pa je za seboj pustil na stotine elektronskih sporočil, objav na internetu in člankov, ki predstavljajo zbirko njegova sloga in besedišča. Iz korpusa njegovih besedil so izluščili 50 najpogosteje uporabljenih besed in izvedli matematično analizo koščkov besedila. Na ta način so pridobili prstni odtis.

Potem so morali seveda to še primerjati z nečim. Tu priskoči na pomoč NSA, ki je z orodji PRISM in MUSCULAR zbrala ogromne količine besedil, ki so jih napisali ljudje po celem svetu. Za večino teh besedil avtorja poznajo. Preostala je le še primerjava Nakamotovega prstnega odtisa s podatki v bazah, pa so v manj kot mesecu dni našli njegovo identiteto. Ameriške obveščevalne službe niso prvi, ki so poizkušali s stilometrijo identificirati Satoshija Nakamota, so pa edini, ki jim je to uspelo, saj imajo na voljo dovolj računske moči in vzorčnega besedila.

In zakaj so sploh iskali Satoshija Nakamota? Z iznajdbo bitcoina ni prekršil nobenega zakona, je pa seveda Američane zanimalo, ali gre za iznajdbo genialnega posameznika ali delo kakšne države. DHS namreč preučuje, ali je mogoče bitcoin uporabiti kot orožje zoper ZDA. Neuradno naj bi bil Satoshi Nakomoto psevdonim skupine razvijalcev, a uradne potrditve nimamo. Prav tako ne vemo, ali gre pisanju Alexandra Musa v celoti verjeti.

Toda tudi če ne verjamemo, da DHS in NSA vesta, kdo je Satoshi Nakomoto, je nauk te zgodbe nekaj drugega. Način pisanja nas izdaja precej bolj, kot bi si mislili. Četudi se trudimo, da pišemo na način, ki nam sicer ni podoben, se da z zelo visoko verjetnostjo ugotoviti avtorja besedila. Množično prisluškovanje, ki ga izvajajo obveščevalne agencije, jih zalaga z ogromnimi bazami podatki, medtem ko računsko moč že imajo. S stilometrijo se da ugotoviti presenetljivo veliko, najboljša obramba pa je biti karseda povprečen in ne izstopajoč. S stilometrijo se da na primer iskati pedofile, nepogrešljiva pa je seveda pri iskanju plagiatorjev.