Peter Todd: Tudi jaz nisem Satoshi Nakamoto

Matej Huš

23. okt 2024 ob 22:09:01

Najnovejši osumljenec, da je avtor bitcoina, je kanadski razvijalec Peter Todd. Izpostavil ga je novi dokumentarec o kriptovaluti (Money Electric: The Bitcoin Mystery), ki je izšel ta mesec. Todd to zanika in poudarja, da je zaradi tarča nadlegovanja, zato se je začasno potuhnil.

O resnični identiteti Satoshija Nakamota se špekulira vse od njegovega izginotja, k čemur poleg človeške radovednosti prispeva tudi njegovo bogastvo, saj ima v lasti za več milijard dolarjev kriptovalute. Marsikoga so v preteklosti že označevali kot avtorja bitcoina, a prav vsi - "Money Electric: The Bitcoin Mystery, razen Craiga Stevena Wrighta so to zanikali. Tudi Todd ni nič drugačen, saj je Wiredu poslal celo domnevne dokaze, da je bil v trenutku, ko je Satoshi Nakamoto objavljal na forumih, na prostem.

Todd ni edini, ki ni navdušen nad novim dokumentarcem. Vdova Lena Sassamana je dejala, da ji je prav odleglo, ko njenega pokojnega moža niso že spet okronali za izumitelja bitcoina. Sassaman je bil pred tremi leti glavni osumljenec, pa čeprav je že dobro desetletje mrtev. Njegova vdova je pojasnila, da je tovrstna pozornost moteča in nevarna, sama pa je že pomislila, da bi se zatekla na belgijsko policijo. Avtor novega dokumentarca medtem trdi, da je identiteta avtorja bitcoina podatek v javnem interesu.