V tretje gre rado - je to pravi Satoshi Nakamoto?

Matej Huš

9. dec 2015 ob 21:13:32

Največja skrivnost bitcoina je identiteta njegova izumitelja, ki se predstavlja s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Lani je Newsweek raztrobil zgodbo, da so odkrili njegovo identiteto, a so se ušteli. Letos je New York Timesov novinar kot kralja bitcoina okronal Nicka Szaba, a so bile tudi te navedbe na trhlih nogah. Wired in Gizmodo imata tretjega kandidata, za katera je dokazov še več. Smo končno dobili obraz tvorca bitcoina, ki je mimogrede tudi milijonar?

Bitcoin naj bi izumil Avstralec Craig Steven Wright skupaj s sedaj že pokojnim prijateljem Davom Kleimanom. Zgodbo je prvi objavil Wired, Gizmodo pa se je v zadnjih tednih neodvisno prikopal do istih zaključkov. Gizmodo je namreč novembra dobil nekaj anonimnih elektronskih sporočil, v katerih je pošiljatelj trdil, da pozna identiteto Satoshija Nakamota in ime človeka, ki je delal zanj. Priložil je datoteke z elektronskimi sporočili, ki jih je očitno dobil z vdorom v njegov račun. Wright ni veliko ime v svetu bitcoina, ni pa tudi čisto neznan. Lani je, denimo, najavil odprtje prve bitcoinske banke. V elektronskih sporočil je cel kup posrednih dokazov, da gre za pravega človeka. Med drugim je pisal z naslova satoshi@vistomail.com (in to že leta 2008), ki ga je uporabljal tudi pravi Satoshi, pa tudi nekajkrat je poudaril, da je prav on izumil bitcoin. Tudi njegov blog vsebuje nekaj zelo zanimivih navedb, ki pa so bile vmes že izbrisane.

Tudi Wired je kopal po istih sledeh in prek elektronskih sporočil celo prišel v stik z osebo, ki bi lahko bila Satoshi Nakamoto. Odgovarjala je zagonetno in paranoično, a na koncu se je zdelo, da namenoma pušča namige za odkritje. Bodisi gre za resničnega avtorja bodisi pretkanega prevaranta, ki se je prevare lotil že pred leti. Bomo videli.

Posebej zanimiva je pogodba med Kleimanom in Wrightom, po kateri bi Kleiman prevzel v hrambo milijon bitcoinov in jih v novoustanovljenem skladu Tulip Trust na Sejšelih hranil do leta 2020. Dokument je digitalno podpisan s Kleimanovim PGP-ključem. Verjetno gre za tako imenovan prvi blok bitcoinov, ki nedotaknjeni ležijo že od začetka valute in po mnenju večine pripadajo prav Satoshiju. Če se bo ta leta 2020 res sprostil, se lahko na bitcoinskem trgu zgodi manjši tsunami, če jih bo želel prodati.

Le nekaj ur po objavi članka je avstralska policija izvedla hišno preiskavo pri Wrightu. V izjavi za javnost so poudarili, da preiskava ni povezana z bitcoinom, temveč gre za pregon na predlog avstralske davčne uprave.