Je Satoshi Nakamoto živel v Londonu?

Matej Huš

25. nov 2020 ob 04:55:47

Identiteta Satoshija Nakamota, izmuzljivega izumitelja bitcoina, še vedno buri duhove. Čeprav smo imeli že nekaj kandidatov, še nihče ni uspel prepričljivo dokazati, kdo neki je bil Satoshi Nakamoto. Čedalje bolj se zdi, da tega ne bomo nikoli vedeli, če je bil Satoshi Nakamoto sploh človek in ne moderna inkarnacija Nicolasa Bourbakija. Kakorkoli, to ne ustavi ljudi pri analizah. Ena analiza vseh njegovih objav na internetu kaže, da bi lahko bil živel in delal v Londonu.

Satoshi Nakamoto nam kaj dosti ni zapustil. Poleg bitcoina je za njim ostalo 539 objav na Bitcointalku, 34 elektronskih sporočil, 169 vnosov na SourceForgeu, bela knjiga o bitcoinu ter prvi blok bitcoina. Nakamoto je javno objavljal od 31. oktobra 2008 do 13. decembra 2010. Iz teh podatkov je moč sklepati, da je živel v Londonu. Japonski in avstralski časovni pas je možno hitro izločiti, nekoliko teže pa je ugotoviti, ali je Nakamoto živel na Stari celini ali v Novem svetu. A podrobnejša analiza je pokazala, da bi bil ameriški Nakamoto zelo jutranja ptica, medtem ko je v Evropi delal zvečer in odhajal spat po polnoči.

Dodatni indic je seveda znamenita naslovnica britanskega The Timesa 3. januarja 2009, kjer je pisalo Chancellor on brink of second bailout for banks, kar je zapisano v prvem bloku bitcoinov. Ta številka ni krožila v ZDA, na internetu pa je bil naslov nekoliko drugačen. Vse to kaže, da je imel Nakamoto v roki tiskani izvod The Timesa, ki ga je lahko dobil le v Veliki Britaniji. Tudi ta analiza ni nepredušna, saj ima bela knjiga časovni žig UTC-07, kar kaže na ZDA. A po drugi strani je te žige možno ponarediti, česar pri Nakamotu ni težko predvidevati, saj je poskrbel, da je za seboj zakril vse sledi. Zagotovo pa ni živel v Avstraliji, od koder je Craig Steven Wright, ki se je kar sam razglasil za izumitelja bitcoina.