Razkril se je domnevni avtor bitcoina

Matej Huš

2. maj 2016 ob 19:48:15

Vse kaže, da smo dobili potrditev, kdo je resnični avtor bitcoina, ki se je skrival za vzdevkom Satoshi Nakamoto. Avstralec Craig Steven Wright, ki je bil veliko pozornosti deležen že decembra kot eden izmed najresnejših kandidatov, a ne brez sence dvoma, je spregovoril za BBC, The Economist in GQ ter potrdil, da je avtor bitcoina. Ob tem je predložil tudi nekaj dokazov. Pa je resnični avtor? Malo verjetno.

Prav po dokazih bomo namreč presojali verodostojnost njegovih trditev. Wright pravi, da je bil glavni tvorec pri nastanku bitcoina, da pa so mu seveda pomagali tudi nekateri drugi ljudje. V svojem blogu ponuja nekaj dokazov, ki naj bi potrdili njegove trditve. Omenjeni trije časniki so z njim komunicirali že pred objavo tega bloga in prišli do zaključka, da bi bil Wright res lahko Satoshi Nakamoto, ni pa tega trenutno mogoče stoodstotno dokazati. Spomnimo, da je Satoshi Nakamoto leta 2008 objavil članek o principih bitcoina in do leta 2011 razvijal ustrezno programsko opremo in infrastrukturo, potem pa popolnoma mrknil. Toda Satoshi Nakamoto naj bi imel v lasti približno milijon bitcoinov, ki so vredni okrog 450 milijonov dolarjev.

To ni prvi človek, ki so ga mediji označili kot Satoshija Nakamota, je pa prvi, ki je to potrdil. Toda lani decembra je bilo vse skupaj videti milo rečeno nenavadno, ker nekaterih Wrightovih navedb ni bilo mogoče potrditi (nekaj diplom v svojem LinkedInu si je kar izmislil), hišo mu je preiskovala avstralska davčna uprava in čedalje glasnejše so bile govorice, da je vse skupaj prevara, ki jo je nastavil sam.

Wright sedaj trdi, da je pravi avtor bitcoina in da je to oznanil zato, ker želi urediti nekatere stvari. To dokazati je težko, zato je Wright na svojem blogu zapisal postopek, ki dokazuje, da ima v lasti ključ, s katerim so podpisane transakcije iz bloka 9 - to so prve transakcije v zgodovini bitcoina (izvzemši rudarjenje). The Economistu je dokazal tudi, da ima v lasti tudi ključ, s katerim je podpisan blok 1, a ne želi tega storiti še javno. Prav tako ni želel s ključem podpisati še teksta, ki bi mu ga poslal časnik, kar dopušča možnost, da zgolj uporablja besedilo, ki ga je nekoč v preteklosti podpisal Satoshi Nakamoto.

Za zdaj torej obstaja precej posrednih dokazov, da bi Wright lahko bil Satoshi Nakamoto, iz neznanih razlogov pa tega ne želi neizpodbitno dokazati. Nekateri vplivni razvijalci bitcoina mu verjamejo, drugi pa kažejo na precejšnje luknje v njegovem dokazu. Najsi bo resnica takšna ali drugačna, očitno so na delu neki še neznani interesi.