Microsoft bo znamko Nokia prodal Foxconnu

Matej Huš

18. maj 2016 ob 01:23:45

Microsoftov prevzem dela Nokie, ki je razvijal in proizvajal mobilne telefone, lahko mirno označimo za poslovno katastrofo, zato ne preseneča Microsoftovo prizadevanje, da oddelek proda. V okviru Microsofta je Nokia od samega začetka poslovala negativno, lani je prispevala k rekordni izgubi, zato je Microsoft lani odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal množična odpuščanja. Sedaj naj bi blagovno znamko v celoti prodali Foxconnu.

Za zdaj gre še za neuradne informacije, ki pa naj bi bile zelo zanesljive. Microsoft si je pravice do uporabe znamke Nokia zagotovil do leta 2024, a jih bo prodal Foxconnu, sam pa se bo posvetil telefonom Lumia z Windows 10 Mobile. To pomeni, da bodo ukinili cel oddelek Microsoft Mobile, ki razvija tudi naprave Lumia. Razvoj teh bodo priključili enoti Surface, medtem ko bodo zaposleni na delu Nokia - teh je približno polovica oddelka Mobile - morali poiskati novo delovno mesto ali zamenjati delodajalca. Od prevzema Nokie do danes so odpustili že 18.000 zaposlenih, če pričakovanih odpuščanj ne upoštevamo.

Od Microsofta se torej lahko nadejamo Surface Phona, ki ga še niso uradno napovedali, čeprav so že zakupili ustrezno domeno. Prodaja telefonov Windows Phone pa prinese manj denarja, kot ga dobijo z licenciranjem patentov za Android. Foxconn pa si že dlje časa kupuje bližnjice za vstop na trg lastnih naprav, ki ima višjo dodano vrednost od lon poslov za Apple in druge. Zato je kupil Sharp, sedaj pa bo očitno dobil še znamko Nokia.