Telefoni Nokia se vračajo

Matej Huš

11. okt 2016 ob 22:17:47

Kot smo poročali lani, se telefoni Nokia letos resnično vračajo. Prodajala jih sicer ne bo nekdanja Nokia, temveč podjetje HMD Global Oy. Njegov lastnik je investicijski sklad SmartConnect LP, tako da ne Nokia, ne Microsoft niti Foxconn nimajo deleža v njem, so pa v vodstvu podjetja nekateri nekdanji vodilni iz Nokie. Sklad na primer vodi Jean-Francois Baril, ki je bil svoj čas menedžer v Nokii, medtem ko je izvršni direktor HMD Globala postal Arto Nummela, ki je bil v Microsoftu podpredsednik enote za mobilne naprave za podjetja iz Azije in Afrike.

HMD Global je namreč dobil licenco za uporabo blagovne znamke Nokia za telefone za dobo 10 let in 500 milijonov dolarjev kapitala od svojega lastnika. Licenco za Nokio je leta 2013 s prevzemom dobil Microsoft, a se izteče konec letošnjega leta. Tako bomo pred božičem ugledali prve telefone Nokia, ki jih bo za HMD Global izdeloval tajvansko-kitajski Foxconn. Za zdaj nosi telefon kodno ime D1C in ima 3 GB pomnilnika, Qualcommov Snapdragon 430 (osem jeder s 1,4 GHz) in seveda Android 7. Zaslon bo verjetno z ločljivostjo 1080p, flasha pa bo 32 GB. Poleg tega pričakujemo še dva telefona, ki bosta imela 5,2 oziroma 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo QHD. Poganjal naj bi ju Snapdragon 820.

Nokia bo sprva napadla indijski trg, kjer ima blagovna znamka Nokia verjetno največjo vrednost na svetu (razen mogoče na Finskem). Če bo pri tem uspešna, lahko nove nokie pričakujemo tudi v drugih koncih sveta, torej tudi pri nas. Poleg Nokie se na enak način vračajo tudi BlackBerryji, ki bodo povratek pričeli v Indoneziji.