Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

Matej Huš

25. okt 2014 ob 11:43:43

Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi bil tudi dobiček rekorden.

Vseeno je bil nakup dober, saj se prodaja telefonov znamke Lumia zvišuje. V zadnjem kvartalu so jih prodali kar 9,3 milijona oziroma milijon več kot v enakem obdobju lani. Mobilni telefoni so prinesli 2,6 milijarde dolarjev prihodkov. Tudi prodaja tablice Surface 3 Pro je solidna, in sicer so z njimi zaslužili 908 milijonov dolarjev oziroma dvakrat toliko kot lani. Tudi prodaja Xboxa se je podvojila.

Nekoliko je upadla prodaja licenc za Windows in Office, kjer so skupno beležili devetodstotno zmanjšanje na 4 milijarde dolarjev prihodkov. Precej pa so izboljšali rezultati pri prodaji poslovnih programov (SQL Server, Windows Server, System Center), naročnin Office 365, Azure in Enterprise Services.

Vlagatelji so z rezultati zadovoljni, delnica je pridobila tri odstotke. Izvršni direktor Satya Nadella je na novinarski konferenci povedal, da bodo pazili na stroške in da se bodo izogibali podvajanju dela. To je postalo posebej aktualno ob prevzemu Nokie, saj je bilo kar naenkrat precej oddelkov podvojenih - zato tudi odpuščanja. Dodal je, da bodo investirali v svoja osnovna področja, to je v Windows in programsko opremo za domače uporabnike in podjetja. Nakup Nokie pa je bil dober znak, da resno mislijo tudi v mobilnem segmentu.