Microsoft prevzema mobilni del Nokie

Matej Huš

3. sep 2013 ob 11:45:02

Microsoft in Nokia sta danes napovedala združitev, o kateri se je potihoma šepetalo vse od leta 2011, ko je Nokia začela intenzivno sodelovati z Microsoftom. Čeprav sta podjetji to precej časa zanikali, se je Microsoft vendarle odločil odkupiti praktično celoten mobilni del Nokie. Posel bo vreden 5,44 milijarde evrov, vse v denarju. Dve tretjini bo šlo za podjetje, preostanek pa za patente in drugo intelektualno lastnino.

Microsoft bo za te znesek kupil vse, kar se tiče mobilnih telefonov v Nokii. To vključuje enoto za mobilne telefone, pametne naprave, dizajnerski oddelek, proizvodne obrate, marketing in prodajo telefonov, logistiko ter enoto Mobile Phone Business, ki skrbi za poslovne uporabnike. Hkrati so v paketi zajeti tudi vsi patenti, ki pa jih bo Microsoft dobil v 10-letno uporabo, a bodo ostali v lasti finskega podjetja, ter vsi patentni dogovori, kot je recimo zelo pmemben s Qualcommom. Na teh področjih je v Nokii zaposlenih 32.000 ljudi, od tega 4.700 na Finskem, ki bodo odslej zaposleni v Microsoftu. Vsa ta mašinerija, ki jo bo Microsoft odkupil, letno pridela 15 milijard dolarjev prihodkov. Dobička pa - kakor kdaj, v preteklih letih so pridelovali bolj izgubo kakor dobiček.

Dogovor vključuje tudi nekatere dodatne podrobnosti, kot je, recimo, licenciranje platforme HERE Microsoftu (za štiriletno licenco bo Microsoft posebej plačal Nokii), neobvezno posojilo v višini poldruge milijarde evrov, ki ga bo Microsoft Nokii izplačal v treh enakih tranšah (šlo bo za podjetniške obveznice z dospelostjo čez 5, 6 in 7 let), ter postavitev Microsoftovega podatkovnega centra za Evropo na Finskem.

Kadrovske rošade pa bodo šle takole: Stephen Elop, izvršni direktor Nokie, in Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen ter Chris Weber bodo zaposleni v Microsoftu. Na čelo Nokie se bo zavihtel Risto Siilasmaa, ki je trenutno predsednik upravnega odbora, Elop pa se glasno omenja tudi kot Ballmerjev naslednik v Microsoftu. Nokia bo več podrobnosti predstavila na izredni skupščini delničarjev, ki bo 19. novembra letos, kadrovske spremembe pa so opisali na novinarski konferenci.

Kaj bo še ostalo v Nokii? NSN, ki se ukvarja z omrežno infrastrukturo, HERE in Advanced Technologies (AT). Hkrati bo Nokii ostal sedež na Finskem ter 56.000 zaposlenih. NSN, HERE in AT so storitvene dejavnosti, ki nosijo precej dobička. Če bi namreč odšteli divizijo, ki se bo prodala Microsoftu, bi Nokia letos zabeležila približno trikrat večjo maržo in večji dobiček. Zato je tudi Nokia prodajo označila kot "najboljšo pot za Nokio in njene deličarje". Res se je takoj po objavi podatkov delnica Nokie podražila za 40 odstotkov, a roko na srce je to še vedno precej niže, kot je bilo recimo pred dvema letoma.