Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Matej Huš

22. jul 2015 ob 12:23:05

Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom skupni izkupiček sešteje v najvišjo izgubo v Microsoftovi zgodovini. Poudariti je treba, da gre za računovodsko kategorijo, ki vpliva na finančni tok in denarne rezervne ne bo več imela. Tu so vse zapravili ob dejanskem nakupu, a je tako velika izguba vseeno slab znak. Da je trg mobilnih telefonov za Microsoft najverjetneje izgubljen, se analitiki že dlje časa strinjajo, zato mu izgube v tem segmentu sedaj niti niso šteli preveč v zlo. Microsoft ne bo v celoti zapustil trga mobilnih telefonov, bo pa njem prisoten le z nekaj izdelki v vsaki kategoriji. Bistveno pomembnejši sta kategoriji Windows in Office, ki postajata storitvi, poleg njiju pa še storitve v oblaku in konzole. Tu gre podjetju dobro, saj bi brez fiaska z Nokio dobiček v zadnjem četrtletju znašal 6,4 milijarde dolarjev.

Če odštejemo še posledice zaradi krepitve dolarja, so prihodki v oddelku Naprave za potrošnike (Windows, Surface, XboX, Office) upadli za 10 odstotkov. Prodaja Windows se je zmanjšala za 22 odstotkov, kar pripisujejo izteku cikla Windows XP in čakanju na Windows 10, prodaja Surface pa je zrasla za 117 odstotkov. Xbox je beležil 27-odstotno rast, Office 365 pa 20-odstotno rast števila naročnikov. Oddelek za poslovne uporabnike (Office 365, Azure) je beležil štiriodstotno rast. Prihodki iz storitev v oblaku so višji za 96 odstotkov, od strežnikov pa za devet odstotkov.

V celotnem fiskalnem letu 2015 je Microsoft ustvaril 93,6 milijarde dolarjev prihodkov in 28,2 milijarde dolarjev dobička. V prihodnosti želijo preoblikovati svojo ponudbo tako, da bo čim več njihovih izdelkov na voljo kot storitev z naročnino in ne gotov izdelek, kar bo paradigmo lastništva programske opreme spremenilo v njen najem. Poslavlja se domače računalništvo, prihajajo pa časi storitev v oblakih.