Microsoft bo odpustil četrtino ljudi iz Nokie in odpisal več milijard

Matej Huš

9. jul 2015 ob 09:04:09

Microsoft bo težave v oddelku za mobilne telefone, ki se je z neposrečenim prevzemom Nokie precej odebelil, poizkusil rešiti z večjim odpuščanjem, hkrati pa bo moral priznati tudi visoko kapitalsko izgubo.

V izjavi za javnost so priznali, da nameravajo odpustiti 7800 zaposlenih, kar predstavlja skoraj sedem odstotkov vseh zaposlenih. A v resnici bo večina odpuščanj na oddelku za mobilno telefonijo, ki ga sestavljajo ljudje iz Nokie. Teh je bilo 32.000, torej se bodo poslovili kar od četrtine.

Microsoft je za Nokio odštel devet in pol milijard dolarjev, sedaj pa bodo odpisali 7,6 milijard dolarjev zaradi znižanja vrednosti dobrega imena. Poleg tega bodo imeli še 750-850 milijonov dolarjev neposrednih stroškov zaradi prestrukturiranja te enote.

Ali to pomeni, da je bil Microsoftov prevzem Nokie napaka? Za Nokio je bila to rešilna bilka, saj je podjetje nevarno drselo v irelevantnost, njegov tržni delež pa se je znižal za večkrat. Če ga ne bi bil kupil Microsoft, je obstajala resna možnost, da bi vse skupaj zaprli in se posvetili drugim storitvam, ki jih še danes uspešno tržijo v samostojnem podjetju (telekomunikacije, zemljevidi ...). Z Microsoftovega vidika se prevzem za zdaj zdi napaka. Tržni delež Windows Phone ni občutneje zrasel, stroški pa se kopičijo. Nokiin prevzem si je zamislil še nekdanji izvršni direktor Ballmer, Nadella pa mora sedaj rešiti, kar se rešiti da.

Nadella je poudaril,
da se Microsoft ne umika s trga pametnih telefonov. Se pa ne bodo več osredotočali na rast tega segmenta, temveč bodo delali na rasti celotnega ekosistema Windows, ki vključuje tudi pametne telefone. Pri proizvodnji in prodaji slednjih pa bodo nekoliko prečistili vrste in se osredotočili na tri skupine: telefone nižjega razreda, poslovne telefone in zgornji razred.