Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Matej Huš

21. jan 2019 ob 09:18:49

Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov brat Windows 10 Mobile pa je še brcal. Čeprav so aktivni razvoj platforme Windows 10 Mobile ustavili oktobra lani, bomo torej do konca leta še dobivali varnostne posodobitve. Večje organizacije, ki so pripravljene plačati za podporo, bodo še lahko deležne popravkov, a ti ne bodo javno dostopni ali brezplačni.

Decembrski datum velja za najnovejšo verzijo Windows 10 Mobile 1709. Naprave, ki so obsojene na starejši Windows 10 Mobile 1703 (npr. Lumia 640 in 640 XL), pa bodo podprte le še do 11. junija. Še 12 mesecev po izteku podpore, torej konec leta 2020, pa bo Microsoft ukinil še samodejno shranjevanje fotografij v oblak, ponovno nalaganje naprave iz varnostne kopije itd.