Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Matej Huš

13. maj 2016 ob 08:15:32

Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

Predstavljamo si ga lahko kot samostoječi "OK Google". Ti ključni besedi na napravah z Androidom pokličeta asistenta, Chirp pa bo počel isto, le da bo ves čas poslušal dogajanje v sobi in se po potrebi aktiviral. Vseeno Googlov Chirp ne bo počel isto kot Amazon. Medtem ko je Echov glavni namen nakupovanje, čeprav zna še marsikaj drugega, je Googlova prednost arzenal lastnih orodij in pripomočkov. Integracija elektronskega predala, koledarja, opomnikov, dokumentov itd. bo Chirpu omogočala, da bo resnično pameten pomočnik, ki bo znal sam postoriti marsikaj, od rezervacije hotela naprej.

Google je zagotovo pozoren tudi zaradi velikega uspeha Amazonovega Echa, ki so ga prodali v vsaj treh milijonih izvodov in je do junija razprodan. Ni nobena skrivnost, da želi Google omrežiti naše hiše in iz njih napraviti pametna domovanja. Zato so kupili Nest, a po drugi strani so nekateri upravičeno bojazljivi, saj lahko Google pametne izdelke kadarkoli ugasne na daljavo - to se je že zgodilo.