Kako je Burger King ugrabil Googlovega Asistenta za lastno promocijo

easytm

13. apr 2017 ob 14:37:28


»OK Google, kaj je v Whooper burgerju.« Tako se konča televizijska reklama verige restavracij s hitro prehrano Burger King, ki so jo prvič na malih ekranih predvajali včeraj. Po eni strani je reklama genialna – zadnji izrečeni stavek je namreč prek televizijskih ekranov sprožil googlovega AI sistema na vseh pametnih telefonih, ki so bili v času predvajanja dovolj blizu zvočnikov. In googlov asistent je začel naštevati sestavine Whooperja. Vendar je mašilec žil tokrat očitno šel predaleč.

Prvi je udaril internet

Takoj po prikazu prvega oglasa na televiziji so forumi, twitter in druga spletna družabna omrežja napovedala vojno Burger Kingu. Hitro je postalo jasno, da googlov asistent dobiva podatke o sestavinah Whooperja iz Wikipedije. In posledično je stran o Whooperju na spletni enciklopediji dobivala »popravke« vsako minuto (http://gizmodo.com/burger-kings-dystopi.... In ti »popravki« so med sestavinami Whooperja navedli recimo cianid, ostanke nohtov in otroke. Določene spremembe pa je googlov asistent celo posredoval uporabnikom, vendar je Google vse skupaj ustavil po parih urah.

Sledil je Google

Hitro je reagiral tudi Google, ki pa je za razliko od spletnih uporabnikov ubral bolj neposredno pot. Z nadgradnjo programske opreme na serverju asistenta je izključil odzivanje na reklamo. Oziroma na točno določeno frazo. Predvajanje reklame sedaj sicer še vedno zbudi telefon, vendar asistent ne odreagira na vprašanje. Če pa uporabnik vprašanje postavi malo drugače oziroma spremeni vrstni red besed in formulacijo, pa se bo googlov asistent odzval in posredoval željene informacije.

Google sicer že nekaj časa v okviru platforme Google Home razvija tudi sistem za prepoznavo glasu, ki bo med drugim tudi odpravila podobne dogodke.

Od prvega predvajanja reklame na televizijah do nadgradnje serverjev, ki je končala celotno zgodbo, so minile tri ure. In Burger King si najverjetneje, kljub negativnemu odzivu medijev in spletnih uporabnikov, mane roke. Le na YouTube si je le v 24 urah video ogledalo več kot pol milijona ljudi.